Keresés
Close this search box.

100. Nemzetközi Lemez- és CD Börze

  1. Nemzetközi Lemez- és CD Börze

A bakelit soha nem megy ki divatból, sőt, reneszánszát éli! Napjaink népszerű előadói közül többen – legutóbb pl. Dua Lipa – nem csak letöltésre, de CD-n, vinylen, sőt, kazettán is kínálják zenei anyagukat. A Nemzetközi Lemez- és CD Börzéknek komoly hagyományai vannak Magyarországon is. A Lemezbörze,…plusz kezdeményezésére mintegy két és fél évtizeddel ezelőtt, 1996-ban a városligeti Petőfi Csarnokban gyűltek össze először a csillogó fekete hanglemezek és CD-k szerelmesei.

Azóta is rendszeresek ezek az összejövetelek. A cseretalálkozókon alkalmanként hihetetlen mennyiségű és választékú hanghordozó talál új gazdára. Ha valaki régi kedvenc slágerét, felvételét keresi, nagy esélye van arra, hogy itt megtalálja. A gyűjtők és a kereskedők a legkülönbözőbb zenei stílusú kiadványokat kínálják cserére vagy eladásra a táncdaloktól kezdve a rock, a beat, a jazz, a metál és a country stílusokon át, mindezeket korabeli fotókkal, könyvekkel, kottákkal, újságokkal színesítve. A börzék arra is kiváló lehetőséget nyújtanak, ha valaki szeretne túladni megunt lemezein, gyűjteményén.

A rendezvények népszerűségét bizonyítja, hogy róluk több tucat sláger is született, így például a „Bakeliten nevelkedtünk” (több mint 30 verzióban), a „Börze, Börze, Lemezbörze”, a „Százszor szép ez a mai nap”, a „Lemezbörze,…plusz”, stb. olyan közkedvelt előadók tolmácsolásában, mint például Szikora Róbert, Kormorán Memory Band, Magna Cum Laude, Dolly Roll, EDDA, Mága Zoltán, Bikini, Komár László, Ladánybene 27, Pege Aladár, Csepregi Éva, Kovács Kati, Mary Zsuzsi, Szűcs Judith és sokan mások.

A jubileum megünneplésére 2020. szeptember 19.-én 10-16 óra között az Óbudai Kulturális Központban (1032. Budapest, San Marco u. 81.) kerül sor. A rendezvény mind a látogatók, mind a gyűjtők-eladók (asztalok biztosítása) részére ingyenes! Ez alkalomra sokszínű programot szervezünk: készül egy jubileumi dal, mely a Börze napján kerül bemutatásra. Billy Holmes angol zeneszerző-énekes dedikál. Aznap a Magyar Posta kihelyezett postahivatalt üzemeltet és alkalmi emlékbélyegzőt használ. Személyesen lehet találkozni a közelmúltban megjelent Omega bélyeg tervezőjével, Elekes Attila Andréval, aki Pállay-Kovács Szilvia illusztrációját adaptálta bélyegre, mindketten jelen lesznek. Átadásra a Börze Award 2020, Várkonyi Mátyás Erkel Ferenc-díjas szövegíró-énekes-zenész részére. A hazai zenészek legszélesebb körét hívtuk meg az ünnepre, így őket is el lehet kapni egy autogram erejéig.

dr. Csabai Mátyás főszervező

Megosztás

Facebook
Email