Keresés
Close this search box.

III. Óbudai Képzőművészeti tárlat „Szindbád – Óbuda”

III. Óbudai Képzőművészeti tárlat „Szindbád – Óbuda”
2019. júniustól augusztus végéig
1033 Gyarmati Dezső park (Vöröskereszt u. – Laktanya u.) körüli kerítésen

A III. Óbudai Képzőművészeti tárlat Szindbád – Óbuda szabadtéri kiállítás anyaga eredetileg 2018-ban volt látható az Óbudai Promenádon

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata által 2017-ben 3. alkalommal kiírt képzőművészeti pályázatának témája Szindbád, Krúdy Gyula poétikus hőse volt, aki számos történetével kötődik a városrészhez.

„A jelenben élő, mai, modern ember is fogékony lehet Krúdy hőseinek üzenetére, még ha felgyorsult világunkban jóval kevesebb idő is marad a nosztalgiára. Szindbád, Krúdy feledhetetlen alakja egy múltba vesző életforma képviselője, emlékek, hangulatok, ízek és szerelmek fonják körül karakterét.

2017-ben a tárlat kuratóriuma által felkért 30 alkotó a kiállításra készített munkájával reflektált Krúdy műveinek hangulatára. A kiállításon szereplő művészek – akik grafikákat, festményeket és szobrokat mutatnak be ezen a tárlaton – igen változatos formában közelítették meg a címadó tematikát. Némelyik képen megjelenik Szindbád jól ismert alakja, életének egy-egy jelenete, a múltat idéző vagy éppen aktualizált környezetben. Más művek jelképszerűen emelik ki a szindbádi jelenség egy-egy motívumát, vagy távoli, talányos asszociációkat keltve ragadják meg Krúdy hőse által felidézett gondolatokat.”

/Szurcsik József/

Megosztás

Facebook
Email