Keresés
Close this search box.

Műveltségi Vetélkedő

2018. január 22. 15.00-18.00

helyszín: Óbudai Kulturális Központ, 1032 Budapest, San Marco utca 81.

Az Óbudai Kulturális Központ a több éves hagyományokhoz híven, minden évben megrendezi a kerületi Műveltségi Vetélkedőt. A népszerű verseny a III. kerület, általános iskolák és hat osztályos gimnáziumok, 7. és 8. osztályos tanulói számára kerül meghirdetésre. A szellemi csatát a Kultúra Napja – január 22. – alkalmából rendezzük meg, illetve minden évben kötődik egy neves történelmi vagy irodalmi személyhez. Idén Petőfi Sándor emlékévet ünnepelhetünk, hiszen a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja 195 évvel ezelőtt született.

Minden iskola két csapattal nevezhet a vetélkedőre, három-három fővel, egy iskolából. A három fős csapatok fantázianévvel jelentkeznek az Óbudai Kulturális Központ szervezőjénél, a zsűri és a résztvevők is csak az eredményhirdetésnél tudják meg, melyik iskolából, melyik csapat jelentkezett. Idén különösen sok csapat méretette meg magát, nyolc iskolából összesen tizenhat csapat indult. Ezúton is köszönjük a pedagógusok együttműködését és felkészítő munkáját!

Az idei vetélkedőt Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter, országgyűlési képviselő nyitotta meg, aki az első helyezetteknek fejenként 5-5000 forintos könyvutalványt ajánlott fel.

A meghívott zsűri tagjai három iskolából érkeztek:

Balogh István – a zsűri elnöke: Medgyessy Ferenc Általános Iskola, iskolai munkaközösség vezetője, magyar-történelem szakos tanár

Dénes Tünde – Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, iskolai munkaközösség vezetője, magyar szakos tanár.

Kásáné Madarász Ágnes – Zypernovsky Károly Általános Iskola, magyar szakos tanár.

Az idei vetélkedőn a kérdések öt témakört öleltek fel:

I. Általános Műveltségi kérdések

II. Reformkor időszaka: történelem; irodalom: Kölcsey Ferenc élete, irodalmi munkássága és a Himnusz megalkotása; zene; színház; társadalom-gazdaság

III. Gróf Széchenyi István élete és munkássága

IV. Reformkori költemények: idézetek felismerése

V. Petőfi Sándor élete és irodalmi munkássága

A 2018-as Műveltségi Vetélkedő – a korábbi évekhez hasonlóan – most is nagyszerű hangulatban és az egészséges versenyszellem jegyében telt. A diákok lelkiismeretesen és becsületesen vették az akadályokat, válaszolták meg a kérdéseket. Az eredményhirdetés előtt mindenki izgatottam várta, melyik csapat hol végzett.

Az első hat helyezettet díjazta a zsűri, a képzeletbeli dobogóra pedig a következő három csapat, három iskola diákjai állhattak fel:

 

I. helyezett: Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, „Reformerek” fantázia nevű, 8. osztályos csapata.

Csapattagok: Csákvári Dániel, Osztovits Dénes János, Bodor László

II. helyezett: Óbudai Nagy László Általános Iskola „Anfandorvi” fantázia nevű, 8. osztályos csapata.

Csapattagok: Kovaci Fanni, Meksz Vivien, Princz Anna

III. helyezett: Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola, „Huncutok” fantázia nevű, 7. osztályos csapata.

Csapattagok: Krisztián Tamás, Pethő Nóra, Suszter Petra

 

A díjakat Lőrincz Edina, az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

Támogatóink: Líra könyvesbolt, Műszaki Könyvkiadó és a Zsiráf Magazin, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A verseny népszerűsége évről évre nő, az iskolák és a diákok lelkesedése is töretlen, jövőre is szeretettel várjuk az iskolák csapatait!

programszervező: Urbán Nóri, kulturális referens

Megosztás

Facebook
Email