Keresés
Close this search box.

Színház az ÓKK- ban – Az élet értelme

Színház az Óbudai Kulturális Központban, a színvonalas szórakozás jegyében!
A szervezők ezúttal a magyar irodalom és színjátszás kedvelőit szeretnék megörvendeztetni, egy remekbe szabott színpadi darabbal. A címe: Az élet értelme: Egypercesek száz percben.
Az ÓKK pódiumára kerülő darabban Örkény István novelláiból tart felolvasást Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós.

Örkény István és a groteszk

Tudvalevő, hogy Örkény István írásait alapvetően a groteszk humor hatja át. Írásaiban senki és semmi nem pusztán fekete vagy fehér. Nincs bennük egyértelműen jó vagy gonosz ember, a tragédiák pedig helyenként komédiába fordulnak. Örkény élettapasztalatai hatására és a problémák kifejezésére használta a groteszket. A groteszk összetett esztétikai minőség elnevezése, melyben a fenséges, a félelmetes és a torz elemek a mulatságos, nevetséges, vagy akár bájos vonásokkal bizarr módon ötvöződnek, s így hatásuk egyszerre komikus és borzongató. Örkény az Arról, hogy mi is a groteszk c. művében szemléletesen ábrázolja a groteszkséget, annak mibenlétét. Ha fejjel lefelé nézzük a világot, akkor a megszokott dolgok is újként hatnak, minden szokatlan színben tűnik fel; a valóság és annak törvényszerűségei bomlanak meg ebben az állapotban.
A stílusteremtő Egyperces novellák – Örkény merész és nem egészen komolyan veendő kijelentése szerint – egész regényekkel, sőt regényciklusokkal felérő alkotások, annak ellenére, hogy szembetűnően rövidek. Őszerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani.
Örkény az „egyperces novellának” elnevezett rövid történetben találta meg az írói alkatának legmegfelelőbb formát. Előzményei között Kafka és Karinthy éppúgy megtalálható, mint a városi folklór, a pesti vicc.

Színház az ÓKK-ban

Október 12-én 19 órától tűzte műsorára az Óbudai Kulturális Központ Az élet értelme: Egypercesek száz percben című darabját.  Érdemes figyelemmel kísérni az Ház programját, hiszen olyan előadásokat tűznek műsorra, melyek a belvárosban is sikerrel mennek, és nehéz rájuk jegyet szerezni. Így mondhatjuk, hogy „házhoz jön a színház”, nem kell messzire utazni egy-egy előadás kedvéért, ráadásul kedvezőbb jegyáron.

 

Megosztás

Facebook
Email