Keresés
Close this search box.

Magyar Festészet Napja kiállítás

Az Óbudai Kulturális Központ a kezdetektől kiemelt ünnepként kezeli a Magyar Festészet Napját. S abban, hogy mára teltházas kiállítás megnyitókkal büszkélkedhet a San Marco Galéria kiemelkedő szerepe van annak, hogy a kezdetektől kultúrmissziós feladatnak tekintették, hogy a közönséggel megszerettessék a műfajt.

Persze ez nem ment máról holnapra, de szisztematikusan törekedtek arra, hogy kedvet csináljanak a látogatóknak a kiállításokhoz. Mivel a kerületben számtalan elismert művész és művésztanár is boldogan csatlakozott az elképzeléseikhez, mára sikerült kinevelniük egy érdeklődő és értő közönséget. Ehhez nem csak a folyamatos és igényes tárlatok jelentettek alapot, hanem a művészetbarát előadások is.

Fokról-fokra haladva ismerkedhettek a látogatók a képzőművészet klasszikus és modern stílusaival, s annak is nagy szerepe volt, hogy gyakran maguk az alkotók is részesei voltak a programoknak. Idővel a megnyitók önálló műsorrá változtak, ahol neves zenei közreműködök szolgáltattak keretet az eseménynek, s hol művészettörténészek kritikusok, vagy maga az alkotó volt az, aki végigkalauzolta a kiállítás megnyitón a vendégeket.

S mivel egy ilyen misszió szinte örökéletű, mára a legfiatalabbakat is bevonták a programba, akiknek rendhagyó órákat tartanak a kiállítótérben, s rendszeresen alkotónapokon gyarapíthatják tudásukat. Ezek a napok játékos formában adnak lehetőséget a gyerekeknek arra, hogy szakavatott művészekkel, tanárokkal ismerkedjenek a képzőművészet ágaival, s tegyék próbára a saját kreativitásukat, tehetségüket.

A Magyar Festészet Napját kezdetektől Munkácsy-díjas festőművészünk, Tenk László alapította T-Art Alapítvány kollektív tárlatával ünnepeljük.

Idén dupla ünnepnek számít a megnyitó, mert a jeles napon egyben a megszépült, megújult kiállítótér is debütál. Mostantól új hátér és új világítás teszi majd teljesebbé a kiállított képek nyújtotta élményt, s ezúttal is rangos közreműködők teszik még teljesebbé.

A kiállítást Csender Levente József Attila-díjas író nyitja meg, a zenei keretet pedig Erdélyi Balázs kántor szolgáltatja az ünnepen.

Vincze Mara

https://kulturkozpont.hu/esemeny/a-magyar-festeszet-napja/

Megosztás

Facebook
Email