Keresés
Close this search box.

A kiskakas gyémánt félkrajcárja

Az a jó a gyerekekben, hogy hihetetlenül tiszták, nyitottak és őszintén hisznek a csodákban.

Ám pont ezek miatt kell nagyon odafigyelni arra, hogy olyan mesék, színházi előadások készüljenek számukra, ahol egyszerre szórakozhatnak, és közben észrevétlenül tanulhatnak is.

Azt szoktuk mondani rájuk, hogy olyanok, mint a szivacs, egy szempillantás alatt magukba szívnak mindent, ezért a mi felelősségünk, hogy ez a minden a hasznukra legyen.

Az Óbudai Kulturális Központ november 5-ei bábelőadása, melyet a Harlekin Bábszínház prezentál a kicsiknek ilyen. Garancia erre a társulat impozáns története, hiszen ők is meseszerű módon jöttek létre 1965-ben, s már a következő évben díjat nyertek a Pécsi Felnőtt Bábfesztiválon. Az elmúlt 52 évben pedig sikert, sikerre halmoztak itthon és a külföldi fesztiválokon, fellépéseken is. Nívódíjak, elismerő oklevelek és a kétszer megkapott „Kiváló Együttes” cím mellett büszkék lehetnek arra is, hogy 1972-ben a Ki-Mit-Tud döntőig is eljutottak. Ilyen múlttal nem csoda, hogy 1985 óta már az Egri Gárdonyi Géza Színház tagozataként működnek. Közben persze folyamatosan frissült, fiatalodott a társulat, de mindvégig fontos szempont volt számukra, hogy nívós előadások, díszletek és jelmezek szülessenek.

Repertoárjuk a klasszikus népmeséktől, a kamaszoknak, olykor felnőtteknek szóló világirodalmi művekig terjed.

Ezen a vasárnapon A kiskakas gyémánt félkrajcárja kerül előadásra, melyet Tóth Réka Ágnes írt át az ismert népmese alapján. A csodáról a mesés díszlet és a szépséges bábok gondoskodnak, s míg a lurkók hol izgalommal, hol hahotázva követik a történetet, példát kapnak az igazság melletti bátor kiállásból. Megtanulják a kiskakastól, miként kell harcolni érte, s visszaszerezni azt, ami jogosan minket illett. S a Basa figurája kapcsán azt is, hogy milyen csúf tulajdonság a kapzsiság, a hatalommal való visszaélés.

S, hogy tetézzük az élményt, az előadás után ezúttal is kézműves játszóház vár a gyerekekre, ahol a darab ihlette bábokat készíthetnek szakavatott segítséggel, amit hazavihetnek emlékbe.

                                             Vincze Mara

 

https://kulturkozpont.hu/esemeny/a-kiskakas-gyemant-felkrajcarja/

Megosztás

Facebook
Email