Keresés
Close this search box.

A legszerethetőbb család, a szeleburdiak

Mindenki lelkében él egy kép arról, hogy milyen családot szeretne. Sokan vágynak vidám, örökmozgó, nagy családra, ahol mindig történik valami, sokat lehet nevetni és a családtagok összetartanak.
Pontosan ilyen Bálint Ágnes regényében a Szeleburdi család, azaz Faragóék. Az írónő neve jól ismert kisgyermekes családok körében, hiszen ő a szerzője örök kedvenceinknek: Frakk, a macskák réme, Mazsola, Kukori és Kotkoda, Vizipók, a csodapók, és a Futrinka utca lakói is általa születtek meg. Ifjúsági regényei közül talán a Szeleburdi család a legnépszerűbb, nem véletlenül filmesítette meg 1981-ben Palásthy György.

A történet főhöse, a háromgyerekes, csupaszív értelmiségi Faragó család, és a gazdag, ám lelkiekben szegény Belviziék. A két család élete összefonódik és kiemeli a mondanivalót, mindenki láthatja, hogy a szeretet mindennél többet ér. A csetlő-botló család tagjai egyenként is mind szerethetőek. A kevésbé termékeny író szerepében, aki regénye megjelenésétől várja családja felemelkedését, Ernyei Béla, a 80-as évek szívtiprója látható. Feleségét Drahota Andrea játssza. Az egész szereplőgárda nívós és népszerű művészekből áll össze, láthatjuk Csákányi Lászlót, Balázs Pétert, Máthé Erzsit, Fónay Mártát, Hacser Józsát is. A gyerekszereplők között pedig az azóta már felnőtt kislányok rabolják a szíveket: Abel Anita, mint Faragó Picúr és Ullmann Mónika, mint Belvizi Andrea látható.

Maga a történet nagyon friss és üde, tele vidám jelenetekkel, a népszerű szereplőgárda pedig még izgalmasabbá teszi a filmet. Másfél órára lehet egy nagy, hangos, szeretettel teli, szeleburdi
családunk, amilyenről mindig is álmodtunk. Érdemes visszarepülni a 80-as évekbe ezért az érzésért. Aki kisgyermeként látta a filmet, nosztalgiázhat egy kicsit, aki pedig most gyermek, láthatja, hogy a gyerekek mindig huncutok, a család az család, bármilyen évet is írjon a naptár. Van, ami nem változik: a család a legfontosabb, még ha szeleburdi is.

A film után a témához kapcsolódóan kézműves foglalkozás és drámajáték várja a gyerekeket
az Egyboglya Alapítvány alkotóival.

Az családi időutazás helyszíne a Csillaghegyi Közösségi Ház, október 29. vasárnap 10.00 óra. Jegyek most őszi akcióban 20% kedvezménnyel válthatók.
Jegyvásárlás

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email