Keresés
Close this search box.

A T-Art Alapítvány festőtámogatóinak kiállítása – Magyar Festészet Napja

A T-Art Alapítvány festőtámogatóinak kiállítása – Magyar Festészet Napja

2018. október

A kortárs képzőművészettel foglalkozó T-Art Alapítvány a nonprofit civil szféra kiemelkedő óbudai szervezete, amely a rendszerváltás óta működik.

A T-Art ennek a platformnak egyik legkorábban létrejött intézménye, és a képzőművészek érdekérvényesítésen messze túlmutató, szakmailag komoly művészetszervező munkát folytatott az elmúlt évtizedekben. Számtalan csoportos és egyéni kiállítást szervezett, albumokat, könyveket adott ki, részt vett Óbuda képzőművészeti életének szervezésében, és az első pillanatoktól kezdve jelen volt a Magyar Festészet Napja rendezvényein.

Az alapítvány céljaival és munkájával egyetértő több mint 100 képzőművész adományának köszönhető, hogy az alapítvány képes volt felépíteni a jelenleg kb. 500 darabot számláló gyűjteményét. Közgyűjteményként kezelt, a magyar kulturális örökség részeként gondozott és épített kollekciója, valamint 29 éve végzett munkája sok közintézmény, galéria és múzeum munkájával vetekszik. Az alapítvány tudatos és következetes gyűjteményépítő és művészetmenedzselő tevékenységet folytatott, határozott, autonóm értékszemlélettel rendelkezett és rendelkezik ma is.

Az Óbudai Kulturális Központban 2006 óta minden évben megrendezi a Magyar Festészet Napjához kapcsolódó kiállítását, ahol a gyűjteményt munkáikkal támogató festőművészek állítják ki aktuális képeiket. Ezen a tárlaton mutatkozik be minden évben az a két új meghívott festő is, akit az év során az alapítvány a művészei közé választ. Az új művészeket az alapítvány kuratóriuma választja, melynek 2018 óta tagjai: Garami Gréta művészettörténész, aki az alapítvány képviseletét is átvette, Tenk Dóra művelődésszervező, Lévay Jenő képzőművész, Szurcsik József és Verebes György festőművészek.

Garami Gréta

Megosztás

Facebook
Email