Keresés
Close this search box.

A táncz Békásmegyeren

Különleges színház- és tánctörténeti kiállítás nyílt október 12-én a Békásmegyeri Közösségi Házban. A táncz – Tablóképek az első magyar filmről című beltéri aulakiállítás ingyenesen tekinthető meg november 4-ig a közösségi ház nyitvatartási idejében.
A tárlat témája a tánctörténet, mégpedig egy különleges szemszögből megmutatva – tablóképek láthatók az első magyar táncos film képkockáiból. Az Uránia Tudományos Színház 1899-ben alakult, előadásait vetített diaképekkel szemléltette. Ezeket a képeket kezdetben külföldről vásárolták, de 1901-ben Pekár Gyula író elhatározta, hogy egy tánctörténeti előadást tart, melyben a tánc történetét az ókortól a XX. századig saját mozgóképfelvételekkel illusztrálja. Ez lett az első magyar film, melyben a kor kiemelkedő színészei, többek között Blaha Lujza, Márkus Emília, Hegedűs Gyula és az Operaház balerinái közreműködtek. Ezzel a tánctörténet és a színháztörténet adott randevút egymásnak, találkozásukkal filmtörténeti különlegességet alkotva. Sajnos a kultúrtörténeti csemegének számító mozgókép az idők során elveszett, azonban állófotók maradtak az első magyar filmről. Ezekből a filmkockákból a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum készített kiállítást, együttműködve az Uránia Nemzeti Filmszínházzal, melyet most megtekinthetnek mindazok, akik érdeklődnek a tánc története iránt, rajongói a kultúrtörténet egykori sztárjainak. A tablókon a különleges képek mellett rövid leírást, történeti magyarázatot is olvashatnak, ezáltal hiányérzet nélkül elmerülhetnek a múlt színpadának emlékeiben.

A járvány miatt mindannyiunk közös érdeke a szigorú higiénés szabályok betartása. Mi fokozottan ügyelünk a takarításra, a mosdókat, kilincseket, bútorokat folyamatosan fertőtlenítjük. Önöktől azt kérjük, hogy tartsák be az ajánlott másfél méteres távolságot, használják a bejáratnál elhelyezett érintésmentes fertőtlenítő folyadékot, és viseljenek arcot és orrot eltakaró maszkot! Kérjük, hogy betegen ne látogassák intézményünket! Vigyázzunk egymásra.

A higiéniai szabályokról, házunk nyitvatartásáról és egyéb programjairól tájékozódhat honlapunkról – www.kulturkozpont.hu – és Facebook oldalunkon.

Szeretettel várjuk Önöket!

Megosztás

Facebook
Email