Keresés
Close this search box.

Adventi adománygyűjtés 2017

Dr. Rex a szőrös asszisztens

A kutya az ember legjobb barátja, tartja a mondás, de vajon az ember is ilyen jó barátja a kutyának? Számtalan megható történetet ismerünk a kutyák ragaszkodásáról, naponta megcsodáljuk, miként óvják gazdáikat a vakvezető kutyák, s egyre több terápiás kutyáról hallunk, akik a puszta létükkel meggyorsítják a gyógyulást, megszépítik a beteg emberek életét.

Két éve, szőrös asszisztensként tevékenykedik az Ányos utcai gyermekrendelőben Dr. Rex.

Most az ő történetét mesélem el Bálint András, a Dr. Rex Kutyás Egyesület megválasztott alelnöke segítségével.

– Miként kezdődött Dr. Rex karriere?

– Dr. Varga Károly régóta a barátom, így minden erőmmel azon voltam, hogy teljesítsem a nem mindennapi kérését, miszerint szeretne egy német juhászt, de pont olyan legyen, mint a híres krimi sorozat főszereplője. Akkor még nem asszisztenst keresett, csak egy társat, aki átsegíti őt a nehéz élethelyzetén. Szerencsére a sors is a segítségünkre sietett, mert megtudtam, hogy Várgesztesen egy pont ilyen kutya keres gazdát magának az utcákat róva.

S bár a hivatalos örökbefogadása nem volt egyszerű, mert Rex először bekerült egy menhelybe, s csak onnan lehetett örökbe fogadni, ők azonnal egymásra találtak, mintha mindig is összetartoztak volna. Olyan szoros volt a kötődés, hogy a rendelőbe is együtt mentek, persze előtte a kutya átesett egy alapos fürdetésen, védőoltásokon, s hamar megtanult alkalmazkodni a helyzethez.

– Úgy tudom akadtak ellenzők is?

– A szülők, – főként, akiknek sosem volt kutyájuk – eleinte távolságtartók voltak, s csupán egy ellenzője volt annak, hogy ott legyen, de Dr. Varga Károly és Dr. Rex nem adta fel. Jelesre vizsgáztak az alap engedelmességi vizsgán, később pedig a személyi segítői vizsgát is letették, pedig a habilitációs vizsgafeladatok roppant bonyolultak, s így nagyon büszke voltam mindkettőjükre. Elsőnek lenni valamiben, mindig nagy kihívás, mert közben ki kell taposni az utat, ami a célhoz vezet.

A gyerekek imádják, a szülők is szeretik, tisztelik őket, mert óriási segítség egy oltásnál, ha elvonja a kis betegek figyelmét a félelemről. Amikor a kezdeteknél ki akarták tiltani a rendelőből Rexet, a szülők egy emberként álltak ki amellett, hogy maradhasson.

– Gondolom a tanuláson, vizsgákon túl Rex alaptermészete is sokat segített abban, hogy mára itt tartanak?

– A szeretet és biztonság, amit Varga doktortól kap, csak fokozza a veleszületett jó tulajdonságait. Higgadt, okos, erre született, hogy jó társ legyen és nyugalmat árasszon a rendelőben. S ha egy gyerek tart tőle, akkor nem erőszakolja rá magát, megvárja, hogy ők keressék a társaságát. Ami pedig a higiénés követelményeket illeti, olyan komoly szűrőn esett át, mint az élelmezésben dolgozók.

Mára pedig nem csak a rendelőben segítik a gyerekeket, hanem országos rendezvényeken szerepelve hívják fel a családok figyelmét a felelős kutyatartásra.

Mivel az Európai Unióban Magyarországon van a legtöbb kutya, ennek óriási szerepe van. Ők ketten a hat lábon járó példái annak, milyen a jó kutya-gazdi kapcsolat. S Varga doktor sokat mutat meg az életükből, ország- és világjárásaikból, hiszen remek fotós. Dr. Rex pedig olyan papírokkal rendelkezik, hogy a fedélzeten is utazhat.

Tulajdonképpen azért is alakult meg idén februárban az egyesületünk, hogy közkinccsé tehessük mindezt, s támogató hátteret adhassunk a munkájukhoz. Bemutatókat tartunk 13-24 éves gazdikkal, s szorgalmazzuk, hogy minél többen járjanak kedvencükkel a kutyaoviba, mert kölyök korban lehet a legkönnyebben engedelmességre szoktatni a kutyusokat, míg nem rögzülnek a rossz szokásaik. Nyáron játunk az Erzsébet táborban, s számtalan más helyen, ahol gyerekeket, családokat oktattunk a hasznos tudnivalókra. Ilyenkor Dr. Rex is velünk van, ő felügyeli a munkát. A bemutató végén pedig angyali türelemmel viseli, hogy a gyerekek simogatják, szeretgetik. Olykor az az érzésem, hogy látva a gyerekek mosolygós arcát ő is mosolyog.

Tavasszal szeretnénk habilitációs képzést tartani, s kicsit komfortosabbá tenni a résztvevők számára a kint létet, hiszen a budaörsi pályán már nyolc éves kortól oktatjuk a gazdikat.

Hálásak vagyunk, hogy az Advent Óbudán rendezvénysorozat vendégei lehetünk, s hogy méltónak találtak minket a támogatásra. Aki december 10-én, kilátogat a Fő térre, személyesen is találkozhat egyesületünk névadójával, Dr. Rexszel, Dr. Varga Károllyal és láthatja zenés bemutatónkat is 14.30-tól

Az egyesület adományokból tartja fenn magát, így aki nekik segít, az egyben az állatokat is támogatja, hogy okosabban tudják nevelni a gazdik a kedvenceiket, s már az új családtag kiválasztásánál is jól dönthessenek.

              Vincze Mara

 

Adományaikat bedobhatják a gyűjtőládákba, vagy átutalhatják, a részleteket megtalálják a műsorfüzetben és a rendezvénysorozat weboldalán: www.adventobudan.hu

 

 

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email