Keresés
Close this search box.

Alkotónap – Nyomtatásra fel!

Ideje berendezkednünk arra, hogy a napsütés és a kellemes időjárás egy időre csak ritka vendégként lesz része az életünknek. Ilyenkor jön el szezonja azoknak a programoknak, amikor mesék, koncertek és kreatív foglalkozások jelentik a hétvégi családi programokat. Az Óbuda Kulturális Központ nagyszerű helyszín évek óta ahhoz, hogy játszva tanuljanak izgalmas, új dolgokat vasárnaponként a gyerekek.

Ezúttal főleg az iskoláskorú nebulókra vár nagy kaland, hiszen a hétvégi Alkotónap témája a nyomtatás, sokszorosítás, s az ehhez használatos eszközök a kisebbek kezében veszélyesek lehetnek. Persze őket sem zárjuk ki, de esetükben a kritikus részeknél szükség lesz a szülők, nagyszülők segítségére is.

Gyermekkorunkban valamennyien lelkesen nyomdáztunk, sőt bizonyára akadt olyan is, aki készített már krumpliból is nyomdát, ám ezúttal, jóval professzionálisabb formával ismerkedhetnek azok a családok, akik az Óbudai Kulturális Központban töltik a vasárnap délelőttöt.

S akiktől mindezt elleshetik a NaN-art Rajztanoda és Grafikai Műhely alapítói, a számos szakmai díjjal kitüntetett Nádas Alexandra képzőművész és a Munkácsy-díjas Nagy Gábor festőművész.

A részvevőkre komplex élmény vár, mivel egy látványos, interaktív vetítéssel és előadással indul a program, hogy a gyerekek és kísérőik képet alkothassanak a műfajról és a művek készítéséről. Persze senki ne higgye, hogy ilyen rövid idő alatt mestert faragnak belőle, de arra bátran készülhet mindenki, hogy egyedi élményben lesz része és senki sem távozik üres kézzel a program után.

Nádas Alexandrától megtudtam, hogy a számtalan magasnyomás eljárás közül igyekeztek olyat választani, ami a korosztály számára a legideálisabb.

– Úgy gondoltuk, hogy figyelemfelkeltőnek tökéletesen megfelel, s viszonylag egyszerű is, ha a gyerekekkel kipróbáljuk a kartonmetszést és a linóleumnyomtatást. A vetítés és az előadás után megmutatjuk az eljárások különböző fázisait és segítünk is mindenben, de nem vesszük el az önálló alkotás örömét sem a gyerekektől.

Fontos, hogy mindenki időben érkezzen, hogy megismerkedhessen az elméleti és a gyakorlati bemutató minden fázisával. S bár vizes bázisú festéket használunk a nyomóhengereken, azért jó, ha a gyerekek öltözetére is figyelmet fordítanak a szülők.

Lehet, hogy a metszésnél néhányan segítségre szorulnak, vagy kevés lesz az erejük a mélynyomóprés kezeléséhez, de a program végén valamennyien magukkal vihetik a munkájuk eredményét, s a kreatívabbak akár karácsonyi üdvözletet, vagy születésnapi meghívót varázsolhatnak belőle otthon a fénymásoló segítségével.

S bizonyára sokan lesznek olyanok is, akik a szobájuk falát díszítik majd vele, s talán olyanok is, akik éppen ennek a délelőttnek köszönhetik majd leendő hivatásukat.

  Vincze Mara

 

https://kulturkozpont.hu/esemeny/alkotonap-nyomtatasra-fel/

Megosztás

Facebook
Email