Keresés
Close this search box.

Amikor a játékok életre kelnek

Csodás történet a szerelem erejéről, a kitartásról – A rendítetlen ólomkatona, a VSG Színház zenés-táncos mesejátéka várja a kicsiket az adventi várakozás idején. Az előadás különlegessége, hogy egyfajta összművészeti bemutató, hiszen a klasszikus zenei aláfestéssel futó látványos táncjelenetek mellett néhány esetben bábjáték segítségével mesélik el a főhős kalandos utazását, narrációval segítve a cselekmény feldolgozását.

Hans Christian Andersen csodaszép, érzelmes és népszerű meséi, mint A kis gyufaárus lány, A rút kiskacsa, A kis hableány, Pöttöm Panna és a Borsószem-királykisasszony között található A rendíthetetlen ólomkatona. A mese főhőse 1838 óta ismert, mint az állhatatosság megtestesítője. De miért szerethető egy ólomkatona? Mit jelent a mai világban, hogy valaki rendíthetetlen? Andersen meséje még ma is ugyanúgy aktuális, mint mikor megírta, mégis kevés óvodás, vagy épp kisiskolás ismeri az ólomkatona történetét. Pedig ezeknek a meséknek és persze az üzenetüknek jelen kell lenniük a mai gyerekek életében is. Fontos, hogy a kicsik megismerjék a klasszikus meséket is, és ehhez a legjobb út a színház. Kiszakadva a mesesorozatok villódzó világából, egy órában, mikor nézőként ülnek a sötétben, átélhetik a történetet. Kikapcsolhatják a külvilágot és maguk mögött hagyják a kinti életet, esélyt adva annak, hogy a mese elvarázsolja őket.

Bármilyenek is a körülmények, vagy szomorú a történet, az biztos, hogy az ólomkatona és a táncosnő között dúló szerelem példaértékű, és a rendíthetetlenség nem más, mint a hűség maga. Ma, amikor az eldobható tárgyak és a felcserélhető kapcsolatok világát éljük, amikor elfelejtünk ragaszkodni és küzdeni, akkor van leginkább fontos üzenete ennek a szívszorítóan szép klasszikus mesének, ami példát mutat hűségből, feltétel
nélküli szeretetből, ragaszkodásból.

Óbudai Kulturális Központ
A rendíthetetlen ólomkatona
December 10. 11.00

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email