Keresés
Close this search box.

Anna Gavalda: Szerettem őt

A 3K-ban bemutatásra kerülő darab alaptörténete, már unalomig ismert, de úgy tűnik örökké aktuális. S hogy miért érdemes megnézni? Annak két oka is van. Egyrészt azért, mert Anna Gavalda párbeszéd regénye jól van megírva. Másrészt a Rózsavölgyi Szalon által színpadra álmodott könyv profi dramaturgiája s rendezése, valamint Györgyi Anna és Szilágyi Tibor briliáns játéka kiemeli a hasonló témájú történetek sokasága közül.

S ráadásul úgy tűnik ma éppoly aktuális, mint a kötet megírásakor. Bizonyára sokaknak felér majd egy terápiával, mert könnyen azonosulnak a szereplőkkel, s ami még ennél is fontosabb akár kiutat is jelenthet a saját kapcsolati válságukból.

Nemrégiben egy gyémánt lakodalmát ünneplő idős házaspár faggatott a riporter, hogy mi a titkuk? Mire a férj azt felelte, hogy őket még arra nevelték, hogy az első hibánál, gondnál nem lecserélni kell a társat, használati tárgyat, hanem megjavítani.

Rohanó világunkban – sajnos – nem ennek van a divatja. Mindenki karriert épít, önmegvalósít, s az önzésnek gyakran nagyobb szerep jut, mint az alkalmazkodásnak, türelemnek, összecsiszolódásnak. Mintha nem lenne időnk arra, hogy visszafejtsük a történetünket, megkeressük, hogy hol rontottuk el? Mikor és miért lett a lángoló szerelemből, acsarkodás, önzés, unalom?

Ezen az estén viszont pont azért ülünk be a nézőtérre, hogy végignézzük a történetet, miként oroz el egy fellángolás egy családapát, s taszít ezzel a kilátástalanságba, egy feleséget és két gyereket. S ezzel párhuzamosan megismerhetjük az otthagyott feleséget felkaroló após történetét, aki ugyan engedett a csábításnak, de nem rúgta fel a házasságát.

Györgyi Anna Chloé szerepében ezer színnel és hangulattal tárja elénk a megcsalt, megbántott, elhagyott asszonyt, aki körül hol sistereg, hol megfagy a levegő, míg Pierre-rel, az apósát megszemélyesítő Szilágyi Tiborral megosztják egymással házasságaik történetét.

Tanúi lehetünk miként lesz a megfásult, beletörődő apósból az egykori kaland felidézése nyomán újra életvidám, sármos férfivé.

S végül azon meditálnak, hogy mi jobb? Bátorság, vagy felelőtlenség kilépni egy kapcsolatból az új szerelem miatt? S gyáva, vagy felelősen gondolkodó, aki marad, de ezzel mit sem javít a kibicsaklott kapcsolaton?

Míg a színpadon zajló történetet nézzük ezer kérdés gyűlik fel bennünk is, de a darab nem szolgál kézikönyvül a megfejtés ránk hárul, viszont segít abban, hogy merre induljunk el.

Mégis vétek lenne kihagyni ezt az estét, mert fantasztikus élménnyel leszünk gazdagabbak az előadás nyomán.

https://kulturkozpont.hu/esemeny/anna-gavalda-szerettem-ot/

Megosztás

Facebook
Email