Keresés
Close this search box.

Búcsúzunk Dr. Tóth József történésztől, klubvezetőnktől

Ő alapította meg 1990-ben az Óbudai Kulturális Központban a Tájak, Korok, Múzeumok Honismereti Egyesület óbudai klubját, amely az egyedül élő kisnyugdíjasok, tősgyökeres óbudaiak és lakótelepi „jövevények” találkozóhelye lett.

Bár az alkalmakat történelmi előadás-sorozatként hirdettük, a klub vezetője és a résztvevők közötti barátság, élő kapcsolat garantálta a klub közösség-összetartó erejét. Hónapról hónapra lehetőség nyílt megismerni Óbuda, Budapest és az ország legérdekesebb látnivalóit, történelmi eseményeit, pótolni a gyakran hiányos történelmi ismereteket. Fontos volt számára, hogy a hely- és honismereten keresztül erősítse az Óbudához és a hazához való kötődést. Ezt szolgálták a közkedvelt ismeretterjesztő előadások, diavetítések, városnéző séták, túrák, amelyek során egy történész szemén keresztül vált láthatóvá szinte az egész Kárpát-medence.

„Miután mindig intenzív kapcsolatom volt a házzal, 1990-től hivatalosan is itt dolgoztam, 1994-ben pedig innen mentem nyugdíjba. Nagyon jó érzés és lelkesítő az a sok történelem iránt érdeklődő, aki eljön meghallgatni, sőt sürgeti esetenként a következő előadást.” (Dr. Tóth József)

Hiányozni fog szakmai felkészültsége, lelkesedése, kedvessége és az a ritka belső közösségformáló ereje, amely igazán népszerűvé tette klubját és őt magát is.

Az ÓKK munkatársai

Megosztás

Facebook
Email