Keresés
Close this search box.

Csigaház

Picur színház

Már az első színházi élmény is meghatározó lehet az apróságok életében, s ahogy annyi mást, ezt sem lehet elég korán kezdeni. S bár ez a XXI. Század, tele technikai csodákkal, ne a babatévé legyen az első lépcső a kultúra felé.

Már csak azért sem, mert az apróságok is jobban élvezik, ha hasonszőrűek társaságában nyílik szélesre ez az ablak a látnivalókra. Szerencsére számtalan olyan produkciót találunk a kínálatban, ami kifejezetten 0-4 éveseknek szól. Egyszerű meseszövés, látványos jelmezek, fülbemászó zene teszi teljessé az élményt. Már attól mosolyra húzódik a szája egy felnőttnek, ha megpillantja a nézőteret. Barátságos, világos nézőtér, ahol nem kell mozdulatlanul ülni, mert puha plédek, párnák kínálnak kényelmes teret a látnivalóhoz és a nézőtársakkal való barátkozáshoz.

Egyfajta beavató előadások ezek, ahol egyformán fontos a darab, a látvány és a közösségi élmény. A bábszínházat, Báron László képzőművész tanár alapította Kecskeméten. Először csak bábszakkör volt, mely a gyerekek kedvenc mondókájából – Ciróka, maróka.. – kölcsönözte a nevét, majd fokról fokra fejlődött, míg végül amatőr társulatból elismert profi bábszínházzá nőtte ki magát. Olyannyira, hogy immár önálló épületben, s felnőtteknek szóló darabokkal várja a látogatókat. S nem csak az anyaszínházban tartanak előadásokat, hanem szívesen lépnek fel az ország más kulturális intézményében és külföldi meghívásoknak is eleget tesznek, ahol mindig nagy sikert aratnak műsorukkal.

A Mosolygó Kórház Alapítvánnyal való együttműködés révén rendszeresen látogatják előadásaikkal a kórházban fekvő beteg gyerekeket is.

A legkisebbeknek szóló darabokban közkedvelt, bűbájos állatfigurákat építenek bele a mesékbe, hogy ezzel is felkeltsék a figyelmüket. Ennek a korosztálynak még csak rövid ideig tartó, 20 perces előadásokkal készülnek, ám a mese végeztével eltűnik a színpad és a nézőtér határvonala és egyetlen játéktérré alakul a terem, ahol a művészek – Nyirkó Krisztina és Apró Ernő – a kicsikkel közösen játszanak tovább kötetlenül. Ilyenkor meg lehet simogatni a bábokat, állatfigurákat, ami szintén nagy öröm a babáknak.

A Békásmegyeri Közösségi Házban nagy hagyománya van a babaszínháznak, így már a családok is tudják, hogy aki nem akar lemaradni az élményről, annak időben kell megvennie a jegyeket.

Vincze Mara

Csigaház

Megosztás

Facebook
Email