Keresés
Close this search box.

Csillagműhely – Gyapjú nap

A Csillaghegyi Közösségi Ház látogatóit rabul ejtették a kézműves napok. Legyen gyapjú, agyag, vessző a megmunkálandó anyag, a környék apraja-nagyja azon szorgoskodik, hogy lehetőleg minél többet ellessen a műhelytitkokból a szakavatott mesterek bemutatóin.

S a közönség nem csak tananyagként figyeli a műveleteket: gyapjútisztítás, kártolás, farkasolás, fonás gyalogorsón és rokkán, nemezelés, szövés, kötés, horgolás, hanem azon frissiben igyekeznek maguk is kipróbálni a látottakat, hallottakat. S ahogy régen a fonókban is dallal, vidám történetekkel tették élvezetesebbé a munkát, itt is mesék, dalok színesítik a programot.

A mai rohanó világunk arra ösztönöz mindenkit, hogy készen vegyünk meg mindent, pedig páratlan öröm forrása, ha magunk készítünk el használati tárgyakat, ajándékokat. Ahogy a szülők szeme is könnybe lábad a kedves gyermekrajzoktól, úgy okoz igazi örömöt, ha a jeles napokra nem tucat ajándékokat veszünk, hanem magunk készítjük el a meglepetést. Ehhez persze szükség van némi kézügyességre és sok-sok akaratra, no meg arra, hogy úgy neveljük a gyereket, hogy tudják értékelni ezt.

Ilyenkor karácsony táján különösen megnő ennek a jelentősége. Hány nagyszülőnek okoz gondot, hogy minden családtagot meg tudjon lepni az ünnepen. Pedig az örömszerzés nem pénzkérdés. S milyen remek dolog kifundálni, hogy mi is legyen az ajándék, majd a fiókokban kutakodni fonalak, textil maradékok után. Esténként pedig kötni, varrni, fúrni, faragni, hogy időben elkészüljön a kesztyű, a sál, az új ruha a régi babákra, a vidám kötény, edényfogó, polc vagy bababútor, s a lista szinte végtelen.

Ráadásul ez alig kerül pénzbe, de annál nagyobb szeretetet, odafigyelést igényel. Ismerek nagyszülőket, akik egész évben jegyzetelik a családtagok vágyait, majd újabb listát készítenek arról, hogy mit tudnak ebből maguk előállítani. Így sokkal több figyelmet szentelnek egymásnak és jóleső izgalommal készülnek az ünnepekre.

Egykoron a mezőgazdasági munkák végeztével az asszonyok, lányok a hosszú téli estéket használták arra, hogy megfonják a gyapjút, majd megkössék a meleg téli pulóvereket, kardigánokat. Persze nem csak ruhák készültek így, maguk szőtték a szőnyeget, lepedőt, a díszes asztalterítőt, függönyöket. Minden ünnepnek megvolt a maga rituáléja, amit aztán tovább vittek a gyerekek, s mindig új és új szokásokkal gazdagították azokat.

Ma már egy kattintással a szobában, vagy a kezünkben landol a nagyvilág, ami egyfelől remek dolog, de ne engedjük, hogy a tévé, a számítógép, vagy az okos telefon elűzze onnan a valós világot, a szép szokásokat, s elgépiesedjen az életünk!

A Csillaghegyi Közösségi Házban nagy hagyománya van a múltidézésnek a műhelyfoglalkozásokon, s van is kitől elsajátítani a munkák csínját-bínját.

Ezen a szombaton is nagy lesz a választék. Ki-ki kedvére próbálkozhat a gyapjútisztítás, kártolás, farkasolás, fonás gyalogorsón és rokkán, nemezelés, szövés, kötés, horgolás tudományának elsajátításával.

Családi program lévén a legkisebbeknek mese is jár, s ha valaki még nem bízik benne, hogy

Elkészül minden, amit adni szeretne a családtagoknak, az az alapanyagok mellé, akár készen is vehet igazán egyedi ajándékokat, s szorgos gyakorlással jövőre már a saját maga készítette meglepetést teheti majd a fa alá. Higgyék el a nagyi kötötte sál mindig melegebb, mint a bolti tucat áru, mert tele van szeretettel, akárcsak a többi személyes, egyedi ajándék.

Érdemes lesz velünk tölteni ezt a szombatot, ahol a belépés ingyenes, csupán a kiszemelt foglalkozásokhoz kell, 200 Ft-os kézműves jegyet kell váltani, mely a felhasznált alapanyagok árát fedezi.

 

Vincze Mara

 

 

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email