Keresés
Close this search box.

Dúdolj! Ringass! Táncolj! Népzenei koncert babáknak

A Csillaghegyi Közösségi Ház programjaiban nagy hangsúlyt kap a népművészetünk, hiszen a kerület ezen részében a hétköznapokban is élnek a régi hagyományok. Ott ahol a szülők őrzik a régi szokásokat, táncházba járnak, s maguk is fontosnak érzik, hogy tovább örökítsék a népművészet minden ágának kincseit, természetes dolog, hogy a babákat is erre nevelik. Sőt, itt valahogy benne van a levegőben a műfaj, hiszen ezeken a programokon nem csak a lokálpatriotizmusukról híres ős csillaghegyiek vesznek részt rendszeresen, hanem a frissen ideköltözők is fontosnak érzik, hogy ezen a téren is asszimilálódjanak.

Így olykor a szülők és a babák egyaránt „tanulói” ezeknek a programoknak.

S mint ahogy tanulmányok igazolják, hogy a kicsik már pocaklakóként is felfigyelnek a dallamokra, úgy kúszik a zsigereikbe az is, amit néhány hónaposan hallanak, látnak. Bár látszólag még csak önfeledten kúsznak, másznak a legkisebbek, közben már rögzülnek bennük a látottak, hallottak. S ahogy beszélni is úgy tanulnak meg, hogy sokszor ismételgetünk nekik fontos szavakat, úgy kapcsolódik össze bennük a zene és a tánc is, ha folyamatosan részük van benne.

Az éneklés jó kezdés mindehhez, mivel valamennyien ott hordozzuk a torkunkban a mindig kéznél lévő hangszert, s ha időben elkezdjük a fejlesztését, akkor az eredmény sem marad el.

Mindehhez remek tanárok állítják össze a programot. Paár Julcsitól énekelni tanulnak a kicsik és a szülők. Az énekes és zeneterapeuta végzettsége folytán igazán jó választás, hiszen a téma szakavatott ismerője és művelője. Személye garancia arra, hogy tiszta forrásból meríthetnek a kicsik, s ezt még megkoronázza örökké derűt és nyugalmat árasztó személyisége és az őt kísérő Kortárs Népzenei Társulat is.

A tőle megtanulható altatódalok pedig sok kismama számára teszik könnyűvé és meghitté az esti rituálét, vagyis a foglalkozás hatása jótékonyan érvényesül a mindennapokban is.

Mivel a program 0-3 éves korig ajánlott, a dalok és a zene mellett az autentikus tánclépéseket is elsajátíthatják a kicsik a program házigazdájától, Csiki Gergely néptáncpedagógustól.

S ki tudja hány apróság követi majd a példáját, hiszen ő maga is kisdiákként jegyezte el magát a műfajjal, mely végül a hivatása lett.

A saját példája nyomán tudatosan építi a legkisebbektől elindulva a felnőttekig a programokat, műsorokat. S hogy valamit nagyon jól csinál, azt nem csak a szakmai elismerések sora bizonyítja, hanem a teltházas táncházak, a bárkit azonnal magával ragadó Flash-mobok (villámcsődületek) is városszerte.

Míg egykoron apáról fiúra szállt a hagyományok őrzése, öröklődött a dalok, tánclépések sora, ma gyakorta megfordul a sorrend, s a kicsik szerettetik meg a szülőkkel mindezt, s lesz újból családi programmá a művelésük. Az Óbudai Kulturális Központ házainak programjából nem hiányzik sehol a népzene, a néptánc, s a gyermekintézményekben is kiemelt szerepet kap, hogy a felnövekvő korosztály is megismerhesse a Bartók, Kodály, s számtalan elkötelezett népdal és néptánc gyűjtő ránk örökített kincseit.

Vincze Mara

https://kulturkozpont.hu/esemeny/dudolj-ringass-tancolj-nepzenei-koncert-babaknak-12/2017-11-03/

 

Megosztás

Facebook
Email