Keresés
Close this search box.

Ernyők és színésznők a régi időkből

Különleges fotóiállítás képei tekinthetők meg virtuálisan a Békásmegyeri Közösségi Ház aulájából. A kedves hangulatú régi fotógyűjteményt a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fotótárának gyűjteményéből válogatták össze, minden darabján az akkori dívák, népszerű színésznők láthatók a kor legdivatosabb eszközével, napernyővel vagy esernyővel.

Divattörténeti szempontból nem csupán az ernyők lehetnek érdekesek, hiszen az akkori divatos ruhadarabok is láthatók a képeken, de a mai kor igénye szerint már divatjamúlt ernyők igazi kuriózumoknak számítanak. Az ernyő viselésének külön etikettje volt, a szigorú szabályok nem voltak ugyan leírva, de mégis be kellett tartani őket, és bizony szájára vették azt a hölgyet, aki vétett az íratlan szabályok ellen.

A napernyő, ahogy a neve is mondja a napsütés elleni védelmet szolgálja. A kultúrtörténetből tudjuk, hogy a huszadik századig nem számított divatosnak a napsütötte bőr. A tehetősebbek tartózkodtak a napsugaraktól, és hófehér bőrükkel is hirdettek, hogy előkelő népek, nem kell dolgozniuk. Tehát a napernyő a kiváltságosok privilégiuma volt, nem viselhette mindenki.

Az ókori Egyiptomban a fáraó osztotta kiváltság volt a napernyő birtoklása – valamint az ezzel járó naptól óvott bőr. Burma uralkodója 24 darab napernyőt birtokolt, úgy is említették őt a feljegyzésekben, mint a “Huszonnégy Napernyő Ura”. A köznapi viseletben a 18. században kezdett elterjedni, a francia hölgyek kezdték népszerűsíteni a napernyőt, ami egy történelmi ténynek volt köszönhető. Bonaparte Napóleon 1797-ben megszüntette a Velencei Köztársaságot, s ezzel együtt a napernyő használatát ellesték a helyiektől, így ismerhették meg a francia hölgyek, akik divatot teremtettek belőle. A 20. század az esernyőket divatcikk helyett már használati eszközként kezelte. A húszas évek sportmániája következtében divat lett a napsütötte bőr, így a napernyők divatja végképp leáldozott. Ugyan az esernyő funkció miatt még jó ideig divatos volt az ernyő, de napjainkban a vízálló kapucnis kabátok kényelme kiszorította az esernyőket a mindennapi ruhatárból.

A kiállítás képein a 20. század elején aktuális ernyődivatot követhetjük nyomon, melyeket az akkori ízlésformáló művészek kezében kaptak lencsevégre. Fedák Sári, Honthy Hanna, Gombaszögi Frida, Turay Ida és még sok akkori divatos művésznő, vagy ahogy most neveznénk őket, influenszer fotóján követhetjük nyomon az akkori divatot.
Kellemes időutazást kívánunk a virtuális tárlathoz.

Megosztás

Facebook
Email