Keresés
Close this search box.

Érték, szépség, harmónia

“A szépség törvényei szerint megformált mozdulat nemcsak külső hatásában harmonikus, hanem belső harmóniát is teremt, visszahat művelőjére, testben és lélekben finomít, kultúrál.”
/P. Berczik Sára/

 

Érték, szépség, harmónia

Szeretettel gratulálunk a mindenki által szeretett és tisztelt tanárunknak, Giliczéné Bencze Mária táncpedagógusnak, akinek Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor előterjesztésére nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából Magyarország köztársasági elnöke, Áder János Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetést adományozott.

A Csillaghegyi Közösségi Házban Giliczéné Mária, Nívó- és Berczik-díjas modern tánc- és mozdulatművész pedagógus, esztétikus testképző, kinetológus, gerinctorna oktató 2002 óta tart különböző foglalkozásokat. Kezdetben művészi tornát tanított, melyhez 2012-től mozgásvarázs és gerinctorna foglalkozások is csatlakoztak. A tanítványai és kollégái egyaránt nagyon kedvelik őt, rendkívül kedves, ám határozott személyiségét. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy az Óbudai Kulturális Központ kötelékében dolgozik a mai napig is, és jelen van mindennapjainkban, mosolyt varázsolva mindenki arcára.

  • Milyen érzés ekkora kitüntetésben részesülni?

Nagyon boldog vagyok, hogy ez a megtiszteltetés ért. A Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnökasszonya, Török Jolán felterjesztésére részesültem az állami kitüntetésben. Több évtizedes pályám után nagy boldogság ez az elismerés. Minden díjamnak örültem, amit táncpedagógusként kaptam. 1991 Mesterlevél, 1999 Nívó díj. Mindkettőt a Táncpedagógusok Országos Szövetségétől kaptam. 2007-ben Berczik Sára díjban részesültem, a Berczik Sári Néni Alapítvány jóvoltából, melynek én is alapító tagja vagyok. Valamint 2017-ben a Magyar Látványtánc És Sportszövetség Prémium szakmai díját is elnyertem. Végül a legmagasabb elismerésemként most, 2021-ben Magyar Bronz Érdemkereszt állami kitüntetés igazi koronája pályámnak.

  • Hogyan indult el ez az eredményes karrier?

5 éves koromtól 16 éves koromig voltam tanítványa Berczik Sára és E. Kovács Éva mozdulatművész és művészi torna/ RSG mesteredzőknek a híres Mészáros utcai iskolában, ahol művészi tornát, akrobatikát és balettet tanultam. Később versenyzőjükként Az Újpesti Dózsa színeiben képviseltem az iskolát. Legjobb eredményemet buzogány gyakorlattal értem el, I. helyezéssel, 1964-ben kiváló tornász emlékplakettben részesültem. Szakmai tanulmányaimat 1983-ban fejeztem be, azóta folyamatosan tanítok. 2015-ig művészi tornát, mozdulatművészetet, gyermek jazz táncot, kondíció táncot, mozgásvarázst és gerinctornát. Művészi tornász és mozdulatművészeti csoportjaimmal számos versenyen és rendezvényen vettünk részt, mindig szép elismeréssel. 1985-től Berczik Sára asszisztense is voltam 1999-ben bekövetkezett haláláig. Mint köztudott, Berczik Sára a magyar mozdulatművészet kimagasló egyénisége. Zongora és mozdulatművész pedagógus, RSG mesteredző, koreográfus. A magyar művészi torna megalapítója, az esztétikus testképzés megalkotója, rendszerteremtője. Tanításának vezérfonala: ” szeresd a szépet egy életen át” 93 éves koráig tanított A Budai Táncklubban, melynek egyik alapító tagja volt.

  • Térjünk vissza a tanításhoz.

Tanítási jelszavam tükrözi munkásságom célkitűzését: érték, szépség, egészség. Tanítási módszerem Berczik Sára esztétikus testképzésére épül, melyhez önálló stílusban használom fel a modern tánctechnikákat pl. Limon, Graham-technikák. Mindezt a Berczik módszernek megfelelően, a művészi nevelés és esztétika szolgálatában, azok személyiségformáló eszközeinek messzemenő figyelemben vételével.

–  Mondhatjuk, hogy a Berczik-módszer autentikus képviselője?

Is-is: a tanítási stílusomat tekintve – a fent elmondottak alapján – igen. Viszont elkötelezett Berczik-hagyományőrzőként eredeti Berczik technikát is alkalmazok. A Berczik hagyományőrzés szívügyem és kötelességemnek tartom, úgy is, mint növendék, úgy is, mint asszisztens, és úgy is, mint a Berczik Sári Néni Alapítvány egyik alapító tagja. Hiszem, vallom, és szakmai tapasztalatommal megerősítem Sári néni által megfogalmazott megállapítást. „A szépség törvényei szerint megformált mozdulat, nemcsak külső hatásában harmonikus, hanem belső harmóniát is teremt, amely visszahat művelőjére, testben és lélekben finomít, kultúrál” (P. Berczik Sára)

–  Mivel foglalkozik most?

Jelenleg is aktívan tanítok, de már csak gerinctornát a Csillaghegyi Közösségi Házban, melynek során szintén az esztétikus testképzést alkalmazom, mivel messzemenően figyelemben veszem Dr. Bess Mensendieck (a női gyógytorna megalapítója) technika követelményeit. Valamint állandó versenybírói tisztet látok el, a Magyar Látványtánc Sportszövetségben. Ezen kívül, míg élek, folytatom a Berczik Sára hagyományőrző tevékenységemet.

Itt szeretném megköszönni Az Óbudai Kulturális Központ ügyvezető igazgatójának, Lőrincz Edinának, valamint a Csillaghegyi Közösségi Ház minden dolgozójának azt a kellemes légkört, amelyben évtizedek óta taníthatok. Nekem is megtiszteltetés, hogy itt dolgozhatok. Valóban nagyon boldog vagyok és szívből örülök, hogy ilyen magas szintű elismerésben részesítették több évtizedes munkásságomat. Hálás vagyok mindenkinek, aki hozzásegített ehhez.

Még egyszer szeretettel gratulálunk a rangos elismeréshez és további jó egészséget, hosszú, örömteli életet kívánunk!

Megosztás

Facebook
Email