Keresés
Close this search box.

Füst a szemében, az örök indián

Cseh Tamás igazi ikon, egy korszak emblematikus jelensége, akit nem lehetett és nem is volt szabad kikerülni. Zenéjét hallgatni akár a rádióban, a nézőtéren, vagy éjszaka a híres Balettcipő bárban, mindig felemelő.

A zenész idén 80 éves lenne, és az „Itt van a város, vagyunk lakói…” programmal szeretnénk méltón emlékezni szellemiségére.  Bérczes László, Jászai Mari-díjas rendező, tanár, szerkesztő, dramaturg, fesztiválszervező  Cseh Tamással készült Beszélgetőkönyve alapján idézi meg a korszak nagy emberét.

Cseh Tamás élete sűrű és kacskaringós volt. Érettségi ajándékként kapott gitárja határozta meg egész életútját. Dolgozott kőművesként és tanítóként egyaránt.

1970-ben találkozott Bereményi Gézával, akivel már egy napi ismeretség után elkezdtek dalokat szerezni és ezt haláláig nem hagyták abba, nevük örökre összeforrt. 1975 telén ismerkedett meg Másik Jánossal, akivel egyfajta zenei levelet írtak, ez a  Levél nővéremnek című nagylemez, mely a fiatal értelmiségiek himnusza lett. 20 lemez került ki kezei közül, 8 filmzenét írt, 8 önálló estje volt a Budapesti Katona József Színházban, Bereményi Gézával közösen, 15 színházi előadásban vett részt országszerte, 23 filmben szerepelt, vagy írt hozzá zenét, 4 szövegkönyve jelent meg, 5 saját könyvet jelentetett meg és 9 könyv jelent meg róla. Impozáns életmű.

Józsefváros, Bakonybél és Újbuda díszpolgára lett, A Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti- és középkeresztje birtokosa, Liszt Ferenc-díjas, Kossuth-díjas, Magyar Örökség díjas, Pro Urbe Budapest díjas és 1988-ban övé lett az év lemeze.

Sok minden belefért az életébe, örökrévényűek gondolatai, dalai. A kortársainak példakép volt, a következő nemzedékeknek követendő példa, és a fontos, hogy az eljövendő nemzedékek is ismerjék, kövessék, minta örökké élne, hogy mondanivalójával örökké köztünk lehessen.

Kalandos életútja többfelé vetette, élt az országban több helyen, de Budapest mindig visszahúzta magához. Cseh Tamás a városi értelmiségi réteg szószolója, a tiszta lelkű, igaz emberek példaképe volt és lesz, De bárhová is vezérelte sorsa, bármilyen ismert vagy elismert művész is volt, legbelül mindig a gyerekkorában ráragasztott Füst a szemében nevű indián maradt.

Cseh Tamásra emlékezünk november 25-én, 18.00-kor, a Csillaghegyi Közösségi Házban. Várja a vendégeket Bérczes László, Bédi János, a Blue sPot együttes és az öreg indián szelleme.

Az est a Budapest 150 emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email