Keresés
Close this search box.

Góbé farsang – Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadása az ÓKK-ban

Óbuda testvérvárosi kapcsolata révén Hargita megyéből érkező Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes 2020. január 17-én Góbé farsang című előadását hozta el az Óbudai Kulturális Központba. A farsangi népszokás ünnepkörét, a színpadon bemutatásra került előadást kerületünk iskolás diákjai számára tartották meg. Az Óbudai Kulturális Központba érkező fiatalok nagyon izgatottan várták az előadást. Találgatták, hogy vajon milyen jelmezek is lesznek? Biztos, lesznek busó álarcok, és biztos lesznek kereplők. Miközben tanakodtak, kinyíltak a nézőtér ajtajai, a diákok pedig elfoglalták helyüket a nézőtéren. A publikumot és a néptáncegyüttest Lőrincz Edina ügyvezető asszony köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy ez a remek előadás bemutatásra kerül az intézmény színpadán.

A Góbé farsang a téli ünnepkör bensőséges adventi szakaszát váltja fel a farsangi tombolás által. Ekkor – vízkereszt után – a világ tótágast áll, minden és mindenki átlényegül vagy kivetkőzik önmagából megidézve a kigúnyolásra, kifigurázásra érdemes jelenségeket. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Góbé farsang című előadása bőven merít a néphagyomány téli szokásaiból, és saját szájíze szerint fűszerezve azokat kívánja bemutatni.
A nézők átélhették a farsangi népszokások minden finomságát. A diákok olyannyira együtt lélegeztek az előadással, hogy vastapssal ,,jutalmazták” a szereplőket, akik nem is tudták egyből folytatni a történetet. Hangos nevetés járta át a San Marco utcai épület színháztermét, amellett, hogy a tanuló ifjúság szájtátva nézte végig az előadást. Az önfeledt szórakozást kellő mértékben megfűszerezte az előadás kiemelkedő színvonala, amely a jelmezek minőségében, valamint a darab dramaturgiájában mutatkozott meg, elévülhetetlen érdemeket adva a szereplőknek.

Az előadás végeztével mosolygós, boldog fiatalok töltötték meg az aulát, ahol egymás szavába vágva újraélték az előadás pillanatait, újra harsány nevetésben törtek ki, egy-egy jelenet említése kapcsán. Az őket kísérő pedagógusok fantasztikus élményként emlegették az Óbudai Kulturális Központban töltött hetven percet. Nagyon szerencsésnek mondták magukat, hogy egy ilyen kulturális különlegességnek lehettek részesei.

A 2020. február 17-i délelőtt nem csak az önfeledt kikapcsolódást nyújtotta a jelenlévők számára, hanem tradicionális néphagyományokra épülő kulturális értékek átörökítését volt hivatva közvetíteni.

Megosztás

Facebook
Email