Keresés
Close this search box.

Gyapjúnap

(április 8. CSKH)

A mai instant világunkban megszoktuk, hogy mindent készen veszünk, pedig hihetetlen örömet tud jelenteni, ha magunk készítünk el valamit. Ahogy büszkeséggel tölti el az első tál étel elkészítése a kezdő háziasszonyt, ugyanolyan jó érzés egy magunk készítette sál, pulóver, vagy más használati tárgy. Ehhez persze szükség van arra, hogy legyen kitől ellesnünk a mesterfogásokat.

Egykoron a mezőgazdasági munkák végeztével az asszonyok, lányok a hosszú téli estéket használták arra, hogy megfonják a gyapjút, majd megkössék a meleg téli pulóvereket, kardigánokat. Persze nem csak ruhák készültek így, maguk szőtték a szőnyeget, lepedőt, a díszes asztalterítőt, függönyöket. Hihetetlenül szép csipkéket horgoltak, s máig híres a halasi vert csipke, vagy a kalocsai hímzések.

Ehhez persze nem csak kézügyesség kell, hanem türelem és idő. Akkoriban még nem csábított esti lustálkodásra a tévé, így jóízű beszélgetés mellett születtek a csodák. Összegyűltek egy-egy háznál, s míg pörgött az orsó, a rokka, kattogott a szövőgép jókat beszélgettek, anekdotáztak, énekeltek. Talán csak annyiban hasonlított a mai estékre a dolog, hogy ott is gyakran került az asztalra pattogatott kukorica. Igaz akkor nem mikróban készült, hanem serpenyőben pattogtatták.

A Csillaghegyi Közösségi Házban nagy hagyománya van a múltidézésnek a műhelyfoglalkozásokon, s van is kitől elsajátítani a munkák csínját-bínját.

Ezen a szombaton is nagy lesz a választék. Ki-ki kedvére próbálkozhat a gyapjútisztítás, kártolás, farkasolás, fonás gyalogorsón és rokkán, nemezelés, szövés, kötés, horgolás tudományának elsajátításával.

S hogy igazi családi program legyen, ahol a legkisebbek sem unatkoznak Écsi Gyöngyi az Angyalbárányokról tart bábelőadást.

S ha nagyobb darabok elkészítéséhez rövid az idő, azért már húsvétra is alkothatnak a vállalkozó szelleműek egy-egy apróbb díszt, például nemez tulipánt, vagy húsvéti tojás alakú alátétet.

S aki az alkotás mellett még szívesen vásárolna is valamit emlékbe, ajándékba vagy ihletadónak az a kézműves portéka- és alapanyag vásár kínálatából válogathat.

Érdemes ellesni a munkamenetet, mintát, mert otthonmagunk is készíthetünk hasonlót, s ha már unja a család a társasjátékokat, remek időtöltés lehet egy borongósabb napon.

 Vincze Mara

Csillagműhely – Gyapjú nap

Megosztás

Facebook
Email