Keresés
Close this search box.

Ha a férfi főz

Az az általános nézet, hogy a férfiak jobb szakácsok a nőknél. Ennek titka abban állhat, hogy ha egy nő főz, azt a napi rutin keretei között teszi, mert a feladatköréhez tartozik, míg kifő a tészta, addig megeteti a kutyát, két fogás közt gyorsan elmosogat, beszél a könyvelővel telefonon, szétválasztja az ikreket, átveszi a postát, kiszalad a szelektívvel, avagy szétaprózza a feladatot. Ezzel ellentétben, ha egy férfi főz, ő aztán főz, minden mást kizárva a külvilágból, ráfókuszálva a feladatra, teljes odaadással, és jó kedvvel, azaz kedvtelésből. Nem azért, mert éhes a család és fél óra múlva asztalhoz kéne ülni, hanem mert ihlete van, megkívánta a főtt csülök ízét, amit már előre érez a szájában és mindent a köré csoportosít, hogy a mű tökéletes legyen. Van ideje közben elmélkedni, rácsodálkozni az összetevők szépségére, bátorsága kísérletezni a fűszerekkel. Általában véve a férfiaknak nem kötelező a főzés, sokaknak kimerül az évi egy bográcsolásban a konyhaművészet, de ha egy férfi főz, akkor ő igazán szereti is csinálni, és az örömmel végzett munka mindig meghozza gyümölcsét.

Ha a férfi főz, és ír is, akkor jön létre az úgynevezett irodalmi szakácskönyv kategória.

Dragomán György elismert író. Bródy Sándor, Déry Tibor, Márai Sándor, József Attila és Artisjus-díjas munkássága mellett csoda, hogy jut ideje kulináris örömökre is. Felesége, Szabó T. Anna írónő nemrégiben volt az Óbudai Kulturális Központ Irodalmi kávéházának vendége. Hogy hogyan oszlik meg a háztartás a két elismert és népszerű író családjában, arról nem sokat tudunk, bár meglehet, hogy a Csillaghegyi Közösségi Ház Csillaghegyi Szalon programjában elárul erről is pár apró titkot a szerző, ahol két főzős regénye kapcsán találkozhatunk vele.
– Főzőskönyv. Írások főzésről és evésről; Magvető, Budapest, 2020
– Adjuk meg a módját! Írások főzésről és evésről; Magvető, Budapest, 2022
Az estén nem csupán főzésről lesz szó, hanem az ételek történetéről, titkairól is, na meg persze családi titkokról is, jóízűen elcseverészve, és arra is fény derül talán, ki volt a titokzatos gasztronóm, akinek pályája majd három évtizede, az Eötvös Collegium konyhájában indult.

Február 23. 18.00 Csillaghegyi Szalon: Dragomán György: Adjuk meg a módját!
Jegyár: 1800 Ft

Megosztás

Facebook
Email