Keresés
Close this search box.

Rendezvények a hagyományőrzés jegyében

Hétvégi rendezvények családias környezetben, a hagyományok, a kultúra és a vidámság jegyében: igen, ez mind Óbuda! Azaz, hogy egészen pontos legyek, a Csillaghegyi Közösségi Ház, ahol a szervezők ezúttal színes hagyományőrző programmal készülnek. Céljuk, hogy egy kicsit még színesebbé varázsolják ezt a gyönyörű őszt bármily korosztály számára.

Szent Mihály-nap

Szeptember 29. Mihály napja. Ez a nap pásztorünnep és Szent Mihály arkangyal ünnepe. A Csillaghegyi Közösségi Ház szervezésében ez alkalomból színes hétvégi rendezvények várják mindazokat, akik szeretnek a szabadban, a családdal együtt aktívan kikapcsolódni.

Hagyományok

Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított, és a pásztorszerződéseknél nagy szerepet játszott. A hagyomány szerint ezen a napon hajtják be a legelőről az állatokat a téli szálláshelyre.
Időjárásjósló napnak is tartották, mert ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor  kellemes meleg  ősz várható.  A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárásra. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.
Azt mondják: „Szent Mihály lova deres, behozza a telet!”
Szeptember 29. után már nem kell a fűnyírót használnunk, állítólag ekkortól  nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet,” vagy „Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár.”
E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Miért a Csillaghegyi Közösségi Ház?

Szeptember 29-én a Csillaghegyi Közösségi Házban hagyományőrző Mihály-napi programok várják a látogatókat.
És ez csupán egyetlen programlehetőség a Csillaghegyi Közösségi Ház  színes, őszi kínálatából. Ebben a szezonban is érdekfeszítő, különleges hétköznapi és hétvégi rendezvények várják a kulturált kikapcsolódásra vágyókat.

Tehát még egyszer: szeptember 29. 16 órától Szent Mihály-napi rendezvények a Csillaghegyi Közösségi Házban!

Megosztás

Facebook
Email