Keresés
Close this search box.

Hormonjóga

Sok nő szenved a változó korral járó testi-lelki tünetektől, ám kevesen tudják, hogy gyógyszerek helyett van egy sokkal természetesebb, egészségesebb megoldás is. Ez pedig egy speciális mozgásforma: a női hormonjóga. Érdemes még a kellemetlenségek bekövetkezte előtt, 40 éves kor környékén kipróbálni!

– Életemnek mindig része volt a mozgás – kezdi dr. Vallyon Andrea, jógaoktató. –

A Budapesti Gazdasági Egyetemen oktatok, munkám mellett edzősködöm. Callenetics-szel kezdtem, ám 40 körül a jóga kezdett érdekelni. Annak is a kifejezetten női vonala. A változó kor közeledtével láttam, hogy ezzel a korosztállyal hangsúlyosan kell foglalkozni, hiszen ez az időszak sok nő számára jelent bizonytalanságot, levertséget, rossz közérzetet -, holott ennek a szakasznak is megvannak a pozitív oldalai. Célom, hogy a tanfolyam elvégzői számára a pozitív oldal legyen a meghatározó,  és minél jobban ki tudjanak teljesedni életük e szakaszában is.

A hormonjóga testi, lelki és szellemi szinten hat. Újraélesztő gyakorlatai fiatalítják a szervezetet, aktiválják a hormontermelést, a petefészekben, a hipofízisben, a pajzsmirigyben és mellékvesében. Erősíti a test izomzatát, növelve annak rugalmasságát, formálja az alakot, erősíti a csontokat. Aktiválja a hormontermelést, csökkentve a tünetek intenzitását, a hormoncsökkenés következtében kialakuló betegségeket. Kezeli a depressziót, leküzdi a stresszt. A vitalitás, az önbecsülés növekszik. A légző gyakorlatok energikusabbá teszik az egész testet.

A testünk üzen különböző tünetekkel: Itt vagyok, foglalkozz velem! A nők nagy többsége pedig inkább elviseli a tüneteket, szenved tőlük, panaszkodik, elégedetlen a testével, mintsem tényleg felfigyelne rá. Tekintsd ezeket a tüneteket inkább lehetőségeknek, hogy a jövőre felkészülj.

Azok számára, akik rendszeresen járnak Andi jóga óráira a Békásmegyeri Közösségi Házba, bizonyára nem ismeretlenek e gyakorlatok, ám ebben az összeállításban még nem találkozhattak velük. A négy órás tréning során ugyanis speciális problémákra keresünk megoldásokat.

Ráhangolódással, légző gyakorlatokkal kezdünk. Gyakoroljuk a hasi légzést, mellyel felmelegítjük a női szerveket. Térdelő pózban a mellékvesét dolgoztatjuk. Párosan nyugtató, bemelegítő gyakorlatokat végzünk. Sorra kerülnek a problémák és az azokat kezelő gyakorlatsorok. Hőhullámok, álmatlanság ellen használ, ha a homlokot „baba” pózban a földhöz érintjük. Egy hat gyakorlatból álló, tízperces sort is tanulunk, mely tartalmaz hűtő csípőnyitó, csavaró ászanákat és nyugtató pózokat is. A menstruációs időszak kellemetlenségeinek enyhítésére szolgáló gyakorlatoknál Andi megmutatja mely álló gyakorlatok végezhetők ilyenkor. Ez különlegesnek számít, mert többnyire a földön, a jóga matracon dolgozunk: a női bajokat ugyanis „földelni kell”. Majd olyan ászanák következnek, amelyek a pajzsmirigy alul- vagy túlműködését harmonizálják.

Ezúttal semmiből nem csinálunk hosszú sorokat, hiszen annyi a gyakorlat, hogy sose érnénk a végére. Andi megnyugtat: ha nem megy elsőre, nem a mi hibánk. Ezt bizony gyakorolni kell!

Végül relaxációval zárjuk a programot.

– A jógát gyógyító módszerként alkalmazom – magyarázza -, melynek segítségével megváltoztathatod életstílusodat, s ezzel panaszaid nagy része el is tűnik. Ez életed minden területére kihat majd, és nagyon remélem, hogy a változókort, s annak tüneteit egészen máshogy tudod majd kezelni, mint a nők általában. A célom olyan gyakorlatsorok ismertetése, amelyek illeszkednek a hormonális változásokhoz.  Gyakorló ezeket értelemmel tudja majd használni és beépíteni a mindennapi rutinjai közé.

 

A négyórás tréning ára – megfelelő számú jelentkező esetén – 10 ezer forint.

 

Megosztás

Facebook
Email