Keresés
Close this search box.

Időutazás a Csobánka téren

(04.22 Szent György-nap BKH)

Békásmegyeren több éve hagyomány, hogy varázsos időutazással kezdődik a tavasz. A lakótelep közepén a középkorba csöppennek az arra járók, így nem csoda, ha nem csak azokat tartja fogva a látványos forgatag, akik tudatosan készülnek az eseményre, hanem azokat is, akik gyanútlan járókelőként csöppennek a programba.

Bizony nem szokványos, hogy a betonrengeteg közepén megannyi elfeledett mesterség művelői kínálják a portékáikat, s közben a színpadon megelevenedik az időszakot, midőn az ünnep névadója sárkányokkal vívta csatáját.

A XXI. Század gyermekei sem maradnak ki semmi jóból, mert mindezt eléjük varázsolja a középkori piactéren a Levendula játszóház és alkotó műhely. Ezen a szombat délutánon a gyerekek nem a tévé, vagy számítógép előtt ülve mulathatják az időt, hanem maguk is részesei lehetnek megannyi izgalmas játéknak, ahol egy középkori várjátszó hat állomásán tehetik próbára ügyességüket. S ha akad, aki inkább a kreativitását vinné harcba, hát megteheti, mert a kézműves foglalkozáson erre is lehetőség kínálkozik a program ideje alatt.

Egy városban élő kisgyermek számára az is remek kaland, ha testközelből ismerkedhet az állatokkal, hiszen egy emeletes házban élve, kevesen tartanak cicát, kutyát, s ráadásul itt nem is ezekkel a négylábú kedvencekkel ismerkedhetnek a lurkók, hanem a hazánkban őshonos kisállatokat simogathatnak kedvükre a Pásztorka játszóházban. S ugyanitt kapnak ízelítőt a népi játékokból is.

Egy időre érdemes lesz megpihenni az Aranygyapjú Társulat zenés bábelőadásán, ahol felidézik Szent György történetét, s a vállalkozó kedvű nézők, a darab végén maguk is megpróbálkozhatnak a bajvívással. Karddal, pajzzsal a kézben legyőzni a sárkányt, lássuk be nem mindennapi dolog, így annak, aki megpróbálja és sikerrel jár, sokáig lesz mit mesélnie erről a fantasztikus élményről. S hogy igazán korhű legyen a történet, erre az időre „Sárkánytérré” változik a Csobánka tér neve.

Majd cserélődnek az előadók, s hogy mindenki pontosan tisztában legyen a legendával, arról a Szárnyas Sárkányok gólyalábas előadása gondoskodik Szent György és a sárkány történetével, hiszen ez a nap róla szól, no meg a közönségről, a jókedvről és a tavaszról, melyre a Kincső együttes Szent György napi műsora teszi fel a koronát. S akkor sincs baj, ha valakinek kedve támad egy kis táncoláshoz a Naszály zenekar muzsikája hallatán.

S bár a mondás úgy tartja, hogy Szent György napjától lehet gond nélkül letelepedni a földre, mi inkább a nézőtérre és a sátrakhoz invitáljuk a kedves vendégeket, hiszen – szintén népi bölcsesség – az április szeszélyes és kiszámíthatatlan.

Az viszont a fentiekből is jól látszik, hogy ezen a szombat délutánon remek kaland, sok vidámság és látványosság vár mindenkire, aki szabadulni vágyik a lakás fogságából és a szabadban töltené ezt a néhány órát az ebéd és a vacsora között.

Jöjjenek hát minél többen, idézzük fel a múltat, köszöntsük a tavaszt, élvezzük a gondtalan családi együttlétet egész délután!

 Vincze Mara

 

SZENT GYÖRGY-NAP A CSOBÁNKA TÉREN

Megosztás

Facebook
Email