Keresés
Close this search box.

IV. Óbudai bornapok

A tavaszi fagyok pusztítása után maguk a szőlősgazdák sem gondolták, hogy a természet és az időjárás csodát tesz velük és a tőkékkel, s ennek köszönhetően, ha nem is döntenek mennyiségi és minőségi rekordokat, de tisztes termésben reménykedhetnek.

Az ide borokat persze még nem ízlelhetjük meg az Óbudai Gasztrohetek záró rendezvényén, de az előző évek csodás nedűit igen. Szerencsére egyre kifinomultabb hazánk borkultúrája, így mára a mennyiségi fogyasztás eltolódott a minőség irányába. A borászati rendezvények közönsége megtanulta értékelni a jó borokat, s nem rest utána olvasni sem annak, hogy milyen kritériumok alapján érdemes kóstolgatni a bőséges kínálatból.

Valaha két tábor létezett: akik a vörös borra tették a voksukat, és akik a fehér mellett döntöttek. Aztán megtanultuk a közbülső állomásokat is. Ma már a jó rozékat is számon tartják és a pezsgőknek is vannak harcos híveik.
Az idők folyamán megdőltek a tévhitek, hogy egyformán jó az édes és a száraz pezsgő, s csak gusztus dolga, hogy mit emelünk le a polcokról.
Az igazi ínyencek tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy egy-egy fogás után mit illik kínálni a vendégnek, s hogy kóstolás közben nem árt elcsipegetni egy-egy szelet almát, sajtot, vagy egy gerezd diót, hogy az ízlelő bimbóink érzékelhessék a következő pohárban rejlő zamatokat, ízeket. Mert a borivásnak komoly kultúrája van, ami szerencsére tanulható. S a borászok a megmondhatói annak, hogy milyen szakszerű kérdések hangzanak el egy-egy ilyen személyes találkozón, ahol lehetőség van arra is, hogy közelebbről megismerhessék egymást a borászok és a fogyasztók.

S bár a bornapok főszereplői az egyes tájegységek legjobb borászai által készített borok, azért fontos szerep jut az étkeknek és a hangulatot megkoronázó kulturális programoknak is. Így válik kerek egésszé a nap.

A közel harminc pincészet borait végigkóstolni, még három nap alatt is reménytelen vállalkozás, ezért érdemes lesz előbb mustrát tartani a pavilonok között.
S mielőtt azzal vádolnák a szervezőket, hogy ez férfi program, megnyugtathatok mindenkit, hogy az egész család jól érezheti magát, hiszen finomabbnál finomabb szörpök, limonádék, sütilak és óriáspalacsinta, erdélyi kürtős kalács, töki pompos, flódni is szerepel a sajtok, sonkák, kolbászok, sültek mellett az „étlapon”. Sőt, igazi házi mézet is beszerezhetünk télire. S aki bízik az akaraterejében, az akár a közelgő ünnepekre gondolva vásárolhat bort, hogy ajándékozhasson, vagy megkínálja vele a vendégeket.
A meghívás péntek, szombat és vasárnap délutánra szól, szeptember 23-25-ig. Ráadásként, vasárnap délután mindenkit szívesen látnak az Esernyős második születésnapján a Szindbád rendezvényterem és közösségi iroda ünnepélyes megnyitójára is!
A rendezvény ingyenes, csupán a kóstoláshoz való pohárért kell 500 Ft-ot fizetni.

Pincészetek az Óbudai Bornapokon:
Vándorok Társasága, Gombai Pezsgőpince, Jó Arcok Jó Borok, Epermester Pincészet, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészete, Günzer Tamás Pincészete, Káli Kövek, Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság, Dalmácia konoba, Gál Szőlőbirtok és Pincészet, Orange Wine, Schieber Pincészet, Kern Bor- és Pezsgőház, Bakonyi Pincészet, Vineum Borház, Vintegro Pinceszövetség, Szentpéteri Borpince, Borháló Óbuda, Etyeki Kúria Borgazdaság, Nyári Pince, Skrabski Pince, Bernát Pincészet, Szivek Pince, Mitiszol Borbár, Proseccoshop.hu, Borneum, Vizi Családi Pincészet, Nyolcas és Fia Borház, Psenyeczky – Családi Gyümölcsbor Manufaktúra.

Ingyenes koncertek a rendezvényen:
Szeptember 23. péntek 17.00 Chameleon Jazz Band,
20.00 Gájer Bálint
Szeptember 24. szombat 17.00 Váczi Eszter Quartet,
20.00 Hot Jazz Band
Szeptember 25. vasárnap 17.00 Sena,
20.00 Budapest Bár

Megosztás

Facebook
Email