Keresés
Close this search box.

Jóízű beszélgetés írók asztalánál

Nyáry Krisztián a magyar irodalom fenegyereke, kommunikációs szakember, könyvkiadó, író, irodalomtörténész, az Így szerettek ők 1–2–3., az Igazi hősök – 33 magyar, a Merész magyarok – 30 emberi történet és a Festői szerelmek című könyvek szerzője.

2012-ben kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és költők szerelmi életéről szóló írásait, amelyek rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert. A posztok alapján jelent meg  Így szerettek ők című kötete, amely a 2012-es év egyik könyvsikere volt. A kötet olvasásnépszerűsítő hatása miatt 2013-ban elnyerte a Magyar Könyvtárosok Egyesülete által adományozott Fitz József-könyvdíjat és XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál irodalomtanárokból álló zsűrijének Budai-díját. Az irodalomtörténészek közül azonban többen annak a kritikának adtak hangot, hogy a könyvnek bulvár jellege van. De éppen ez a könnyed hangvétel, friss, mai szemléletű megközelítése az irodalomtörténetnek, ami Nyáry Krisztián népszerűségét adja. Az ő látásmódján keresztül a megközelíthetetlen mítoszok ledőlnek és hétköznapi, emberi, szerethető formát öltenek, és így hozva közel az irodalomtörténetet fogyasztható módon mindenkihez.

A szerelmek után az asztali örömök kerültek immár sorra, Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem
alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Ez a könyv olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni.
30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

Óbudai Kulturális Központ
Május 24. péntek 18:00
IRODALMI KÁVÉHÁZ: Így ettek ők: magyar írók és ételeik – Beszélgetés Nyáry Krisztiánnal
A szerzővel Kurucz Éva beszélget.
Műsoridő: 70 perc, egy részben.
Jegyár: 2500 Ft, ami magában foglalja egy kávé/tea árát

Megosztás

Facebook
Email