Keresés
Close this search box.

Körforgás

Szalóki Ági azok közé a felnőttek közé tartozik, akikben élénken él a gyermek, s így sosem okozott gondot neki, hogy azonnal megtalálja a hangot a közönségével.

A játékosság és az élet komoly dolgai jól megférnek nála egy gyékényen, így a koncertjein a kicsik és kísérőik is azt érzik, hogy nekik szólnak a dalok. Az apróságok számára ablakot, ajtót nyit a nagyvilágra, a felnőtteket pedig visszavezeti a gyermekkorba, ahol még olyan őszintén és egyértelműen kerestek válaszokat a kérdéseikre, hogy az magában hordozta a megoldás ígéretét.

Mivel nem osztja korcsoportokra a közönségét, megtalálja a gyermekben a felnőttet, a felnőttben a gyereket. Koncertjei egyszerre nyújtanak irodalmi és zenei élményt, hiszen a dalai zömmel megzenésített versek – József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás és Garaczi László – melyekhez ő maga és – ezen a lemezen – Fenyvesi Márton írt zenét. S mivel nem csak életkori határokat nem állítottak, hanem zenei stílusok terén is szabadkezet adtak maguknak, így a világ számos országának népzenéjéből, illetve a könnyűzene és a jazz világából merítettek ihletet.

Így születtek meg az igényes dalok, amelyek egyformán szórakoztatóak, izgalmasak, elgondolkodtatóak, s tökéletesen hatalmukba kerítik, elvarázsolják a közönséget. Páratlan arányérzékkel állítja össze a lemezek, koncertek műsorát, s minden veretes szöveghez biztos kézzel találja meg szerzőtársaival a megfelelő dallamvilágot. Itt nincs negédes gügyögés, helyette remek szójátékok, ritmusok teszik azonnal megjegyezhetővé a szöveget, s szinte vonzzák a közönséget arra, hogy velük dúdolja, dobolja, énekelje a számokat.

Nincsenek tabu témák, így ezek a családi koncertek, lemezek, remek apropóul szolgálnak arra, hogy a meghallgatásuk után alaposan körbejárja a család a dalokban szereplő kérdéseket.

Számtalanszor van úgy az ember, hogy érzi, beszélgetni kellene a csemetével az élet nagy, vagy apróbb, mindennapi kérdéseiről, csak éppen azt nem tudja, miként is fogjon hozzá. Nos, ezek a dalok jó alapot szolgáltatnak hozzá, hogy terítékre kerüljenek prózai és zenei megbeszélnivalók, hogy a születéstől az elmúlásig bármiről szót válthassunk.

Szeretem Szalóki Ági dalait, mert egyszerre hordozzák magukban a gyermeki játékosságot, a humort, a líraiságot és a realitást, s mindezt fantasztikus mértékletességgel. A törékeny előadó kristálytiszta éneklése, hitelessége és végtelen művészi alázata, már önmagában is remek útmutató a felnövekvő generáció számára, miszerint csak ennyi szívvel, lélekkel és hozzáértéssel érdemes színpadra állni, vagy tenni a dolgunkat az élet bármely területén.

Ági koncertjei számomra az abszolút kikapcsolódást, zenei belefeledkezést jelentik, ugyanakkor nagyszülőként a tökéletes sorvezetőt. A dalain keresztül a játéktól a szerelemig, a technika szerepétől az etikai kérdésekig mindenre van kínálat a repertoárjában, amiért sok szülő és nagyszülő lehet hálás neki. Nem csak a csodás dalokat tolmácsolja nekünk, hanem általuk varázslatos, szivárvány hidat épít a generációk közti beszélgetésekhez, melyen élvezet kézen fogva átsétálni, s a túl végen meglelni a válaszokat.

Vincze Mara

Szalóki Ági – Körforgás koncert

Megosztás

Facebook
Email