Keresés
Close this search box.

Márton-napi repülőmakett-kiállítás

 

November 12. szombat 10.00–18.00, november 13. vasárnap 10.00–16.00

Az idei már az ötödik alkalom, amikor a Békásmegyeri Közösségi Házban adnak egymásnak randevút a repülés és a repülő-makettezés szerelmesei.

A kiállítás egyben tisztelgés a hazai repülés két óriása előtt, hiszen idén volt 85 éve annak, hogy 1931. július 15-én Endresz György pilóta és Magyar Sándor navigátor egy csapásra világhírűvé lett. Ekkor szálltak fel a Bánhidi Antal tervei alapján átalakított Lockheed Sirius géppel, mely a keresztségben a Justice for Hungary nevet kapta. Az első magyar óceánrepülésből világrekord született, a két nagyszerű pilótát megérkezésük másnapján hősként ünnepelte a tömeg Budapesten a Millenniumi Emlékműnél. A magyar óceánrepülés ténye, jelentősége a mai napig nem terjedt el a köztudatban, pedig nem kizárólag repüléstörténeti esemény, egyben a magyar nemzeti büszkeség része is.

Ezen kíván változtatni az Óceánrepülők emlékkiállítás, a gyermekeknek szánt papír-makettezés, ahol tapasztalt szakemberek segítik a résztvevők munkáját mindkét napon.

A hagyomány része az is, hogy ismert pilótákat hívnak vendégül a szervezők, akikkel az előadás után lehetőségük van a látogatóknak kötetlen beszélgetésre is.

Szombaton Szabó „Topi” Zoltán, a magyar Légierő nyugállományú őrnagya, Fairford hőse, Németh Zsigmond világrekorder pilóta, aki egymotorossal repülte át az Atlanti-óceánt, valamit a „menetrendszerű óceánrepülők” lesznek a vendégek: Magyar János, Fehéregyházi László, Zámbó Mihály, ifj. Szentgyörgyi Dezső és Fuchs János, az egykori MALÉV pilótái és vezető munkatársai. Vasárnap Magó Károly tart előadást a repülőgép roncskutatásról.

A kiállítást börze egészíti ki, ahol szinte minden kapható, amire egy makettező vágyik, így a szemfüles családtagok akár a karácsonyi ajándékot is beszerezhetik itt.

S aki jó viszonyt ápol Fortunával, az akár meg is nyerheti az ajándékot, mivel a látogatók a belépőjegyek mellé szavazólapot és egy nyereménylapot is kapnak, melyeket kitöltve sorsoláson vehetnek részt. A gyermekek között 3 db makettet, a felnőttek között a GOforGO Travel jóvoltából 3 utazást sorsolnak ki.

 Jegyár: felnőtt: 600 Ft/fő/nap, gyermek (14 éves korig): 400 Ft/fő/nap, családi: 1600 Ft/(2 felnőtt, 2 gyermek)/nap

Megosztás

Facebook
Email