Keresés
Close this search box.

Moziműsor Békáson – Renoir

Moziműsor a színvonalas és könnyed kikapcsolódás jegyében, családias környezetben. Igen, ez a Békásmegyeri Közösségi Ház, ahol minden korosztály könnyedén megtalálhatja a neki megfelelő programokat. S ahol a szervezők ezúttal egy francia filmdrámával kedveskednek a minőségi alkotások kedvelőinek.

Pierre Auguste Renoir

Pierre Auguste Renoir francia festő, az impresszionizmus egyik meghatározó művésze 1841. február 25-én született egy limoges-i munkáscsaládban.
Az ifjú Auguste Párizsban kezdett tizenhárom évesen porcelánfestést tanulni. Tehetségének hála, csakhamar komolyabb munkákat is rábíztak: legyezőket festett, hittérítők számára készített vallásos képeket…

21 éves, amikor beiratkozik az École des Beaux Arts rajz- és művészeti anatómia tanfolyamára. Itt köt barátságot Claude Monet-val, Alfred Sisley-vel és Frédérick Bazille-jal, s a négy barát együtt fest a fontainebleau-i erdőben. Az impresszionistáknak elnevezett csoport 1874-ben rendezte első kiállítását Párizsban, s bár a hivatalos Salon gyakran elutasította világos tónusú, újszerű képeiket, mégis hamarosan ismertté lettek. Renoir képeinek természetességére és frissességére a kritikusok is felfigyeltek, megrendelője azonban alig akadt. Hovatovább olyan szegénységben élt, hogy néha még ennivalóra sem futotta.
Anyagi gondjai ellenére művei hallatlan életkedvet sugároznak. Míg kollégái továbbra is tájképeket festettek, őt egyre inkább az ember érdekelte. Apró, sokszínű ecsetvonásaival érzékeltette a légkör vibrálását, a lombokon áttörő fényt, a reflexfényeket.

Első önálló kiállítását 1879-ben rendezte, ezután Algériában, Olaszországban és Provence-ban járt. Tárlatainak jó visszhangja volt, sikeres lett, megnősült, anyagi helyzete is jól alakult.
Élete végén több csapás is érte. Jean fia, a későbbi híres filmrendező az első világháborúban súlyosan megsebesült, felesége 1915-ben meghalt.

Renoir Cagnes-ban hunyt el 1919. december 3-án.

Békási mozi esték – Renoir

Október 16-án 18 órától vetíti az BKH a Renoir című francia filmdrámát, a Békási mozi esték elnevezésű programsorozatának keretein belül. A moziműsor egy egész estés filmélménnyel kecsegtet, kár volna kihagyni.

Létezik egy történet, amely eddig várta, hogy elmeséljék. Renoir utolsó éveiről, melyeket a dél-franciaországi Cagnes-sur-Mer-ben töltött. Az első világháború idején, 1915-ben járunk. Ekkor ismerkedett meg Andree Heuschlinggel, aki a mester utolsó modellje volt – később pedig a fia, a rendező Jean felesége és sztárja. Andree jelentette az összekötő kapcsot két generáció meghatározó művészei, az élete alkonyán járó, de még mindig aktívan dolgozó Pierre-Auguste, illetve az akkor még saját egyéniségét kereső Jean között.
Gilles Bourdos e két generáció találkozásáról és a női szépségről mesél a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütált filmjében, a Renoir-ban.

Megosztás

Facebook
Email