Keresés
Close this search box.

Nem lányregény egy lányról

Minden napod stresszes? Nem indul a kocsi? Rossz jegyet kapott a gyerek matematikából? A férjed nem szerelte meg a csapot? Nem ért ki időben a Shein futár? A jó hír az, hogy mindennél van rosszabb. Általában igyekszünk könnyed történetekben vigasz keresni hétköznapi bosszúságainkra, de lehet, hogy a válasz nem azokban van. Talán inkább az olyan igazi, megrázó sorstörténetekben rejlik a feloldozás, melyek rávilágítanak, hogy a mi problémáink porszemnyi semmiségek valójában. Más nézőpontot kapunk, más mércét állítunk, és bár nehéz szembesülni a szörnyűségekkel, mégis megnyugtató, hogy nekünk magunknak nem kellett megélni hasonlót, és könyörgünk az éghez, ne is kelljen soha.

Mert bizony voltak idők, amik igazán élhetetlenek voltak. Voltak idők, amikor a puszta lét is fájt, amikor igazán nem volt holnap, amikor a fájdalom és a gyötrelem állandóan jelen volt az emberek életében.

„A háború nem könnyű. A házasság sem. Megpróbálom elmondani neked, hogyan volt, mert egyszer már el kell mondanom.”

Polcz Alaine írónő és pszichológus kendőzetlen őszinteséggel, sallangok nélkül, nyers valójában meséli el első házassága történetét a háború idején. Egyszerre személyes és mégis tárgyilagos, ahogy beszámol élete legnehezebb szakaszáról. Borzasztó belegondolni is, hogy mindez a valóságban történt meg, nem csupán az írói képzelet szüleménye. Egy szerelmes ifjú asszony hangján szólalnak meg a borzalmak, a bombázások, a menekülés, a bujkálás, a kiszolgáltatottság, a testi és lelki erőszak, a rengeteg értelmetlen halál. Elveszett életek, rövidre zárt sorsok. Valaki olyan mesél minderről, akinek a legkevesebb köze volt a szenvedését okozó nagy történelmi eseményekhez, csak elszenvedője volt, mint megannyi ember.

Polcz Alaine 19 évesen ment először férjhez. A második világháborúban megsebesült, a klinikai halál állapotába került, miután borzalmas szenvedéseken ment keresztül szovjet katonák folyamatos, csoportos erőszaktétele, kínzása és a nélkülözés miatt. A házassága is felbomlott, ez és a háború borzalmai egész életén nyomot hagytak. 1949 másodszor is férjhez ment, Mészöly Miklós íróhoz, akivel házassága férje haláláig tartott.

Az asszony a fronton című megrázó regény most Tompos Kátya hangján szólal meg a 3K színpadán.
Az erőszakról való hallgatás tabuját megtörő, szívhez szóló felolvasóest február 17-én, 19.00 órakor veszi kezdetét, fájdalmas mementót állítva a történelem viharaiban vergődő ártatlan embereknek.

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email