Keresés
Close this search box.

Online közösségi terek a fővárosban

Cikkünkben olyan gyakorlatokat, innovációkat gyűjtöttünk össze, melyeket a kulturális, közművelődési intézmények alkalmaznak a virtuális térben: oldalaikon és a közösségi médiában. Célja, hogy a jelen helyzetben a hagyományos kultúraközvetítést a megszokott offline területről áthelyezze online felületre. Írásunk a  kulturális alapú digitalizáció lehetőségeinek feltérképezése, kidolgozása és  továbbadása. Fókuszban a Maradj otthon! fesztivál, melynek szervezői a legnagyobb hazai fesztiválok, klubok, koncertszervezők, köztük a Millenáris Park. Kellemes virtuális sétát kívánunk!

Az alábbi a know how-k alkalmazásával az intézményeknek, közösségi tereknek lehetősége nyílik a folyamatos interaktív kapcsolattartásra látogatóikkal. Így alapfeladatát minden intézmény elláthatja a folyamatos információáramoltatás keretében, az érdeklődők pedig a virtuális térben akár nagyobb számban kapcsolódhatnak az eseményekhez. #művelődjotthonról  #közművelődés #irányaművház

Art felhívás  A vidámság sosem ART! – Budapesti Művelődési Központ
Unalmas a bezártság? Szürkék és bizonytalanok a hétköznapok? A vidámság sosem ART! A Budapesti Művelődési Központ díjtalan online fotópályázatot hirdet korhatár nélkül MINDENKI számára, aki a művészet eszköztára segítségével szeretne egy kicsit kikapcsolódni ebben a nehéz időszakban.
Meghosszabbított beadási határidő online úton: 2020. május 31. ♦ vasárnap ♦ éjfél.

VMH: Virtuális Galériaséta Virtuális sétaBudapesti Művelődési Központ
Meghívjuk Önt a 2019. évi 35. VIZUÁLIS MŰVÉSZETI HÓNAP festészet–grafikapályázat díjazottainak kiállítására virtuális Galériánkba. Idén 35. alkalommal megrendezett pályázatsorozat több kategóriában – fényképezés, képző- és iparművészet – kínál megmérettetési, bemutatkozási lehetőséget a fővárosban élő amatőr művészeknek. A kiállításra kerülő alkotásokat a különböző kategóriákban szakmai zsűri bírálja el. A pályázóknak lehetősége nyílik a zsűrizést követő szakmai konzultációkban való részvételre is. Nagyobb élmény eléréséhez töltse le az applikációt Androidra vagy IOS-ra.

Megelevenedő kötelezők – A Pál utcai fiúk – Budapesti Művelődési Központ
A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc ifjúsági regénye, első közlése 1906-ban, a Tanulók Lapja című ifjúsági folyóiratban folytatásokban történt. 2020-ban a koronavírus-vészhelyzet miatt virtuális terünkbe helyezve, kollégánk Balázs Olivér olvassa fel, ezzel is segítve a digitális oktatást.


További videótartalmak:  BMK A Magyar Költészet Napjára – Verslánc ♦ A Föld napja – alkoss otthonról a Mancsocskával! ♦ Húsvéti locsolóversek nagyobbaknak

Színháziskola SzínháziskolaNMI Művelődési Intézet
A Színháziskola – 30 órás továbbképzés célja, hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek abban, hogy hogyan válasszák ki a diákok életkorának, igényeinek és a lehetőségeknek megfelelő előadó-művészeti produkciót és azt hogyan dolgozzák fel diákokkal. A képzés keretében tapasztalattal rendelkező drámapedagógus és előadó-művészeti szakemberek adnak módszertani segítséget a látogatásra való felkészítésben, majd a megtekintett produkció közös feldolgozására, a tanulók befogadói magatartásának fejlesztésére.

Közösségek hete – NMI Művelődési Intézet
Így is összetartozunk! A járványhelyzetre való tekintettel idén kicsit másképp, virtuális formában találkozhatunk a Közösségek Hetén. Az online tér adta lehetőségekkel élve külön-külön, de mégis együtt ünnepeljük idén ezt a különleges Közösségek Hetét!
A felhívás itt olvasható. A regisztrációs felület ide kattintva érhető el.
Jelentkezési határidő: 2020. május 8. 24.00.

Konstruktív narratívák: válogatás a Braun gyűjteményből –  Óbudai Kulturális Központ
A Braun Gyűjtemény Barna Sándor mecénási tevékenységével alakult ki, elsősorban a Töreki Művésztelepen résztvevő művészek munkáiból. A gyűjtés indulásának 20. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozat különböző helyszíneken mutat be válogatást a gyűjteményből. A mostani, harmadik állomás a geometrikus vagy konstruktív ihletésű munkákat mutatja be, amelyek narratívan is értelmezhetőek.


További videótartalmak:
Konstruktív narratívák 2. rész  Flexit speciális gerinctorna ♦ ÖKO7 a Békásmegyeri Közösségi Házban

Tavaszi hagyományok minden napraCsillaghegyi Közösségi Ház
Posztsorozatunkkal, addig is, amíg újra nyit Házunk, kedves olvasóinkat
– hagyományokkal, népi bölcsességekkel,
– érdekességekkel,
– napjainkra is vonatkoztatható jó tanácsokkal szeretnénk felderíteni ezekben a türelmet, nyugalmat és egymásra figyelést igénylő időkben.


További videótartalmak: 
Népek napja

Kísérletezz velünk! – Csodák Palotája
Hétköznaponként 11.00 órától Kémcső Jenő és Spatula Sára várja a kicsiket és szüleiket a monitorok elé, odahaza elvégezhető kísérletekkel és kreatív kézműves foglalkozásokkal folytatódik virtuális ismeretterjesztő sorozatuk.


További videótartalmak:
Családi Csopa Csodák

Az irodalom és a képzőművészet találkozása – Újpesti Kulturális Központ
Április 7-én tartottuk meg a „Szállj költemény, szólj költemény” képzőművészeti pályázat virtuális eredményhirdetését. Szeretnénk, ha nemcsak a díjazott illusztrációk kerülnének fel honlapunkra, ezért  Az irodalom és a képzőművészet találkozása címmel elindítjuk azt a sorozatot, amelyben Tandori Dezső egy-egy verséhez válogatunk a beküldött rajzok közül képeket.


További tartalmak:
Újpest Galéria 5 éveApró csodák ÚjpestenHelytörténet minden napra, gondolatban haladunk Újpestről PestreÚjpesti Élőhely Kvízsorozat

A képzőművészet remekei – Duna Palota
Fekete Ildikó tojásfestő kiállításának virtuális sétája a Duna Palotában. A Junior Príma,- a Gránátalma,- és a Magyar Kézműves Remek díjjal jutalmazott  és a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett művészt – aki civil foglalkozását tekintve szoftver tesztelő matematikus – már gyermekkorban magával ragadta a szépségesen megrajzolt tojások sokasága. Nemcsak tojásfestőként, hanem a magyar nyelvterületen fellelhető minták gyűjtőjeként és rendszerezőjeként is elkötelezte magát e különleges művészeti ág mellett.
Kiállításain körülbelül ezer darab hímest mutat be, 2008 óta pedig nemcsak magyar, hanem szerb, cseh és ukrán motívumokkal díszített hímes tojásokat is készít.


További videótartalmak:
Táncba hívunk otthon!

Kérdezd a rabbit! – JCC Budapest: Bálint Ház
Új sorozatot indítottunk Kérdezd a rabbit címmel, dr. Verő Tamás rabbival. A szuperrabbi kéthetente hétfőnként, 19:30-tól válaszol a kérdéseitekre. Az esemény házigazdája Kőszegi Juci, judaisztika tanár. Itt nincsenek ciki dolgok, mindent megkérdezhetsz, amit eddig nem mertél, vagy nem tudtál senkinek feltenni, legyen az az ünneppel, vagy bármi mással kapcsolatos.


További videótartalmak:
Zenei filmklub

Híres kőbányaiak Híres kőbányaiakKőrösi Kulturális Központ
A Kőrösi Kulturális Központ összegyűjti a hírességek, nagy múltra visszatekintő kőbányai lakosokat, akik emléktáblája mai napig megtalálható a X. kerületben.
Részlet: dr. Varga Béla Kőbánya egy szép csendes utcájában, a Nyitra utcában élt
Az 1910-es bécsi világbajnokság aranyérmes, a 1912-es stockholmi olimpia kötöttfogású bronzérmes birkózója, aki egyben a kerület nagy tiszteletben álló sebész főorvosa is volt.
1927-ben költözött Kőbányára. 1947-ig a Gyűjtőfogház sebész főorvosa, majd 1968-ig a Kőbányai Egészségház aranydiplomás főorvosa volt.
Egykori lakásának falán, a Nyitra utca 4. szám alatt emléktábla őrzi a nevét, és emlékét máig sok egykori kőbányai is szeretettel élteti.

Ferencvárosi séták – Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény
Ismerd meg közelebbről Ferencvárost! Újabb izgalmas sorozattal szeretnénk ezúttal közelebbről bemutatni Ferencváros építészeti emlékeit.

 Gondold újra a gömböt! Gondold újra a gömböt! TEMI Fővárosi Művelődési Háza
Csatlakozva a „Maradj otthon!” kampányhoz, a TEMI Fővárosi Művelődési Háza a Magyar Gyöngy Egyesület és a Gyöngy-Szoft Bt. támogatásával otthoni alkotói pályázatot hirdet gyöngyfűzők részére.
Beadási határidő: 2020. április 27.
Fővédnök: Népművészeti Egyesületek Szövetsége
Téma: Üveggyönggyel díszített gyöngybogyó ékszer készítése.
Pályázni lehet alkotókként legfeljebb 3 db üveggyönggyel díszített gyöngybogyó ékszer vagy használati tárgy elkészítésével. A kész alkotás tartalmazhat több gyöngybogyót is, azonban, ha az egy füzér (nyaklánc, girland), akkor egy alkotásnak számít.

A pályázat célja kettős:

  1. Az otthonunkban töltött szabadidő aktív, sikerélményt adó tevékenységgel történő kihasználása, kreativitást és odafigyelést igénylő alkotómunkával.
  2. A társadalmi felelősségvállalás erősítése az elkészült alkotások adományozás céljára való felajánlásával. A licitálás útján való értékesítésből befolyt összeggel a jelen körülmények miatt nehéz helyzetbe került gyöngyfűző alkotókat szeretnénk támogatni.

Színes múltunk Színes múltunkHegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény
Mivel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény jelenleg nem látogatható egy online fotósorozattal kedveskedik!
A „Színes múltunk” sorozat minden nap egy régi fotót közöl, ami fekete-fehér volt, de a technika segítségének köszönhetően színesben is megmutatkozik.
Részlet: Az első képen a legendás öreg bükk, a Normafa maradványa látható 1918-ból.

(Forrás: Fortepan, képszám: 7068)
#szinesmultunk #hegytortenet #normafa #normafapark

 

Stefánia Szoborpark: virtuális tárlat - válogatásOnline tárlatvezetés a szoborparkbanStefánia Palota: Honvéd Kulturális Központ
A Magyar Kultúra Egyesület és Klacsmann Péter kurátor szervezésében, a Honvédelmi Minisztériummal és a Magyar Honvédséggel együttműködésben a Honvéd Kulturális Központ kertjében 2019 őszén megnyílt köztéri méretű szobrokból álló, aktuális ŐSZI TÁRLATUNK. A kiállítás célja ezúttal is a kortárs hazai köztéri szobrászművészet bemutatkozási lehetőségének megteremtése, bővítése volt, hagyományos és kísérletező irányzatait is felvonultató tárlat formájában.
További tartalmak: Valent-Hódy Mihály virtuális kiállításA magyar űrhajózás 40 éves – virtuális tárlat

Online tárlatvezetés – B32 Galéria és Kultúrtér
Egy igazán izgalmas dologgal próbálkozunk meg. Kondor Attila festőművész vezet minket végig Krajcsovics Éva Támasz című kiállításán, és beszél a képekről, a művészről és a művészetről. Plusz egy kis kultúrtörténet, érzések, asszociációk, érzékenység…

További videótartalmak:
ACTORIVITY

Pesti mozisztorik – K11 Művészeti és Kulturális Központ
A K11 Művészeti és Kulturális központ online sorozatot indít: Sétáljanak velünk a kultikus pesti mozikba! Minden vasárnap 15.30! Tartsanak velünk és #maradjanakotthon!


További videótartalmak:
Pesti mozisztorik 2.

Steril kultúrafogyasztás a járvány idejére – Józsefvárosi Galéria
Steril kultúrafogyasztás a járvány idejére” címmel igyekszünk legalább valamelyest pótolni a nagy érdeklődésnek örvendő korábbi előadásainkat, koncertjeinket, amelyeket a hatályos kormányrendeletek érvényességi ideje alatt felelősen gondolkodva és cselekedve mi is szüneteltetni kényszerülünk. Ezen sorozatunk tizedik epizódja a mai, fogadják szeretettel! És főleg az ilyen nehéz helyzetekben ne feledjük: a művészet a civilizáció csúcsa, de egyben alapja is.

Karanténkönyvtár, Nulladik óra és Mozigépész – Mester Galéria és Közösségi Tér
A következő hetekben pedig könyvajánlókkal, filmajánlókkal, és izgalmas, a digitális oktatást kiegészítő posztokkal jelentkezik!

Akikkel most csak így találkozhatunk – Csekovszky Árpád Művelődési Ház – Rákosliget
Rákosligeti Filmklub házigazdája, Dr. Szilágyi Erzsébet filmesztétaMinden héten egy telefonos interjút ad közre: „AKIKKEL MOST CSAK ÍGY TALÁLKOZHATUNK” címmel.
„A Csekovszky Művelődési Ház egyik állandó programja a Rákosligeti Filmklub, melynek házigazdája, Dr. Szilágyi Erzsébet filmesztéta, ahogy a legtöbben ismerik: Zsóka. De vajon hogy viseli a jelenlegi, a vírus által lelassult helyzetet, egy olyan ember, aki mindig ezer fokon ég?
Elárulta, pont a kijárási korlátozás bevezetésekor szerette volna megnézni Szabó István új filmjét, de már nem tudta, ha ismét szabadon járhat majd, első programjai között lesz a Zárójelentés megtekintése. Jelenleg regényeket olvas, filmeket néz, tudományos folyóiratokat böngész. Élvezi, hogy az interneten számos régi filmhez, színdarabhoz ingyenes a hozzáférés, így olyan dolgokat is meg tud nézni online, melyekre korábban nem volt lehetősége, vagy éppen újra nézi. Ilyen mondjuk a Katona József Színház legendás Három nővér című előadása.

Hiányzik a világ! – Víruskarantén gyerekszemmel – Wekerlei Kultúrház és Könyvtár Művelődési Ház – WKK
Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor A Kispesti Kóficok Kerületi Napközis Tábor PÁLYÁZATOT HIRDET „Képek, rajzok, írások a négy fal közül” címmel az alábbiak szerint:
Kispesten lakó és/vagy iskolába járó 6–18 éves kor közötti gyerekek és fiatalok pályázhatnak bármilyen technikával készült alkotással (rajz, festmény, montázs, kollázs, fotó, kisplasztika stb.), illetve maximum 2 oldalas, 4000 karakteres írásművel a megadott témában.
A pályaművek folyamatosan 2020. június 15. 20.00 óráig várjuk, de a beérkezett pályaművekből előzetes galériát készítünk a napközis tábor FB-oldalára.
Így tehát érdemes rendszeresen alkotni és küldeni a műveket. A pályázati anyagot a karantenpalyazat@gmail.com címre kérjük beküldeni. Egy pályázó több, de technikánként maximum 5 pályaművel pályázhat…

#olvassunkegyütt – Klauzál Ház
#olvassunkegyütt sorozatunkban a Klauzál Ház munkatársai osztják meg önökkel személyes szépirodalmi kedvenceiket!
Szatmári Éva a Klauzál Ház kommunikációs referense Tóth Krisztina Térkép című novelláját ajánlja figyelmükbe. Deutsch Anita, színésznő olvassa fel az írást:

Minden napra egy vers – Táncsics Mihály Művelődési Ház
Töltődjünk fel kulturálisan ebben a nehéz időszakban, kapaszkodjunk az irodalomba, művészetekbe. Fontos, hogy próbáljunk kiszakadni a folyamatos aggódásból, hírözönből. Segíthet ebben egy szuper könyv, film, zene stb. Rendezvényeink, programjaink helyett mi minden nap egy verset osztunk meg oldalunkon! Akár a gyermekek kezébe is adhatnak egy egy olvasnivalót.
Kányádi Sándor: Egyszer majd szép lesz minden

A képzelet határán”Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria
Lucsánszky Ágnes, a Deák17 Galéria múzeumpedagógusa tartott tárlatvezetést „A képzelet határán” című kiállításon.
A kiállítás három fiatal, kelet-európai fotográfusnő, Weronika Gesicka (PL), Bara Prasilova (CZ)  és Maria Svarbova (SK) munkáin keresztül vizsgálja a valóság és fikció határán egyensúlyozó, vagy azok keveredésével születő alkotásokat. A kortárs fotográfia új generációjának játékos, abszurd humorral fűszerezett vizuális nyelve nagyon személyes és asszociatív, ugyanakkor kapcsolódik a múlt és emlékezés  témaköréhez, nosztalgikus felhanggal vegyítve a médium objektív jellegét.

Honnan vannak a részletek?Trafó Kortárs Művészetek Háza
Már mondanunk sem kell, hogy új hét, új játék… az elkövetkező napokban egy-egy videót osztunk meg, mely számos előadás videós ajánlójából van durván összevágva. A feladat az, hogy minél többet meg kell nevezni a látottakból, a bejegyzés alá, hozzászólásban. A mai adag 8 különféle alapanyagból van összedolgozva, szóval lehet szemezgetni, mert van miből!
Tehát mely társulatok, mely előadások? A helyes megfejtéseket hozzászólók között a hét végeztével páros jegyet sorsolunk ki a következő évadra!


 

Megosztás

Facebook
Email