Keresés
Close this search box.

ŐSSEJTDONÁCIÓ

MEGTALÁLHATÓ AKÁR 40 MILLIÓ DONOR KÖZÖTT AZ EGYETLEN, AKI SEGÍTHET?
NEM LEHETETLEN, HA ÖN IS KÖZTÜK VAN!
LEGYEN ÖN A KIVÁLASZTOTT A MILLIÓK KÖZÜL!

Kinek kell segítség?
Azoknak a vérképzőszervi betegeknek, akiknek családon belül nincs őssejtdonora!
E betegségek nagy részénél a gyógyszeres kezelésnél jóval nagyobb gyógyulási esélyt nyújthat az őssejtátültetés.
A rászoruló betegek 70%-ának (10 őssejtátültetésre szoruló betegből 7-nek) nincs a családon belül szövettípusban (HLA) teljesen egyező donora. Ők csak külső segítségre, vagyis az Ön önzetlen adományára számíthatnak.
Jelenleg Magyarországon a nyilvántartott őssejtdonorok száma valamivel több, mint 7 000 fő.
Legalább 20 000 magyar donorra lenne szükség ahhoz, hogy a magyar betegek jelentősen nagyobb arányban kapjanak esélyt arra, hogy magyar donoruk legyen, és a külföldről kapott segítség is viszonzásra kerülhessen.

Mikor jelentkezhet őssejtdonornak?
Ha Ön…
– 18 és 45 év közötti,
– egészségesnek érzi magát,
– már legalább egyszer adott vért (450 ml),*
– nyilatkozatával vállalja, hogy kiválasztása esetén őssejtet (csontvelőt vagy perifériás vér-őssejtet) ad bármely rászoruló beteg számára.

Hogyan jelentkezhet őssejtdonornak?
1. VÉRADÁS: Amennyiben Ön még nem adott teljes vért (450 ml), ezt a Magyar Őssejtdonor
Regiszterbe jelentkezés előtt tegye meg! Így már akkor is segít a rászoruló betegeken, amikor még őssejtdonorként nem került regisztrálásra, egyúttal azt is megtapasztalhatja, hogy a véradás esetlegesen mennyire viseli meg szervezetét.
2. ELŐZETES VIZSGÁLATOK: A véradáskor belgyógyászati és laboratóriumi vizsgálaton kell részt vennie annak érdekében, hogy időben kiszűrjék a donációt esetleg kizáró tényezőket.
3. JELENTKEZÉS: Véradása után, a véradást követően 2-56 napon belül lesz lehetősége a genetikai vérvételre ( 6ml), az Ön által választott területi vérellátóban.
4. NYILATKOZAT ALÁÍRÁSA: A Nyilatkozat aláírásával vállalja a csontvelőből és/vagy perifériás vérből történő őssejtadást, és az ezzel kapcsolatos kivizsgálásokat.
5. HLA TIPIZÁLÁS: Meghatározzák az Ön leukocita antigénjeit (HLA) (őssejt-donorként való esetleges kiválasztása ezek alapján történik).
6. ŐSSEJTDONOR REGISZTRÁCIÓ: Amennyiben Ön az előzetes vizsgálatok alapján alkalmas őssejtdonornak és aláírta az ehhez szükséges Nyilatkozatot, adatai bekerülnek az Országos Vérellátó Szolgálat által működtetett Magyar Őssejtdonor Regiszter nyilvántartásába, az adatvédelmi törvénynek megfelelően.

Mi történik, ha kiválasztásra került?
– Ha Ön, mint regisztrált donor – szövettípusa alapján – kiválasztásra kerül egy beteg számára további laboratóriumi vizsgálatokra lesz szükség.
– Ebben az esetben a lakhelyéhez legközelebbi vérellátó munkatársai felveszik Önnel a kapcsolatot, és ha beleegyezik, egyeztetik a következő vérmintavétel időpontját.
– Majd a korábban meghatározott szövettípus pontosítása történik, amely alapján Ön kiválasztásra kerülhet a beteg részére.
– A Magyar Őssejtdonor Regiszter munkatársai tájékoztatják Önt arról, hogy a vizsgálati eredmények és a kezelőorvos döntése alapján kiválasztásra került-e az adott beteg számára.
– Amennyiben kiválasztásra került, a donációt megelőzően felmérik egészségi állapotát (teljes körű belgyógyászati, laboratóriumi kivizsgálás történik az őssejt-adás helyszínén).

Hogyan történik az őssejtvétel?
– Őssejtnyerés vérből: Ezen eljárás során, néhány napos gyógyszeres előkészítést követően, műtéti beavatkozás nélkül, járóbeteg szakrendelőben történik az őssejtvétel. Az előkészítő kezelésre azért van szükség, mert az ereinkben keringő vérben általában nincsen elegendő számban őssejt, ezzel a módszerrel pedig a csontvelőből ki lehet szabadítani a szükséges mennyiségű őssejtet. A közel négyórás, véradáshoz hasonló folyamat során a vérből speciális (aferezis) eljárással kiszűrik az őssejteket.
– Őssejtnyerés csontvelővétellel: Az eljárás során a hátsó csípőlapátból csontvelőt vesznek, steril műtőben, altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítéssel. A beavatkozás 2-3 napos kórházi tartózkodást igényel.

Amikor őssejtdonornak jelentkezik, a kitöltendő adatlapon előzetesen bejelölheti, hogy kiválasztása esetén melyik beavatkozást részesítené előnyben.

Hogyan segíthet még a betegeken?

Ha Ön kivizsgált őssejtdonor, rendszeres véradással további nélkülözhetetlen segítséget is nyújthat a transzplantációra váró vagy azon átesett, vérpótlásra szoruló hematológiai betegeknek.

Ha Ön is segíteni szeretne, adjon vért és jelentkezzen őssejtdonornak!
Kérjük, mielőtt jelentkezik, olvassa el még egyszer ezt a kiadványt. Gondolja át alaposan, hogy a segítségnyújtásnak ezt a formáját – a fenti feltételekkel – tudja-e vállalni. Csak akkor keltsen reményt egy betegben a gyógyulásra, ha Ön, mint őssejtdonor, akkor is vállalja a beavatkozást, amikor valóban szükség van a segítségére! Az őssejtadás önkéntes és térítésmentes.

Kérdéseire a vérellátók munkatársai országszerte készséggel válaszolnak, további információ a www.ovsz.hu/ossejtdonacio honlapon található.

Fax: +36 (1) 372 4180
E-mail: hbmdr@ovsz.hu
Web: www.ovsz.hu/ossejtdonacio
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 19-21.

Megosztás

Facebook
Email