Keresés
Close this search box.

Összetartozás egy életen át

Örkény István nemzetközi hírű Macskajátéka több változatban és szereposztásban hódította már meg a közönséget. A 3K-ban, szeptember 29-én bemutatásra kerülő kamaraváltozat szövegkönyvét Berényi Gábor, a darab rendezője jegyzi, s csupán két szereplővel, a híres Szkalla lányokkal álmodta színpadra. Béres Ilona és Tordai Teri számára dupla ünnep minden előadás, amikor Erzsi és Giza bőrébe bújhatnak, derül ki a velük folytatott beszélgetésből.

Bár már főiskolásként szoros barátság fűzte össze őket, a színpadon mégis csak a Csütörtöki hölgyek eladásain játszhattak együtt először, majd a Szkalla lányokban.

B.I. Örkény István születésének 100. évfordulója volt az apropó, s mivel a pályánk elején olyan szerencsések voltunk, hogy Örkényék társaságához tartoztunk, szerettünk volna méltó módon megemlékezni a jeles évfordulóról.

T.T. Ebben komoly segítőre találtunk Radnóti Zsuzsában, (dramaturg, az író felesége) aki a figyelmünkbe ajánlotta a Berényi Gábor által már régebben elkészített változatot. Ő is hamar fellelkesedett a gondolattól és elkészített egy újabb, imámár kettőnkre szabott verziót.

Így ez a darab számunkra a zsenialitásán túl, egyfajta tisztelgés a régi barát előtt, öröm, hogy ismét együtt játszhatunk és lehetőség arra is, hogy ráirányítsuk a figyelmet, hogy milyen fontos az ember életében a kapcsolattartás. Kicsit olyan, mintha az egymásnak írt levelek reakcióit egy képernyőn láthatná a másik fél.

B.I. A színpad egyfajta vallomás hely, ahol a múlt és a jelen találkozik, s a darabban sajátos hangsúlyt kapnak a testvérek egymást közti kommunikációjának legkisebb rezdülései is.

S akkor még nem beszéltünk arról, hogy milyen remekbe szabott szerepeket kínál, ahol valósággal tobzódhat a művész temperamentumát, humorát és színészi eszköztárának teljes repertoárját felvonultatva.

T.T. S csak most, egy komoly műtétből lábadozva érzem, hogy milyen előrelátó volt a sors, mert ha nekem kellene Erzsit alakítanom, akkor az est végére bajban lennék. Így viszont a székem biztonságából játszhatok, s mivel a figurám is visszafogott, nem vonja el a figyelmemet semmi Giza megformálásáról.

B.I. Én pedig rovom a köröket, s valósággal feltöltődöm az Erzsiben tomboló energiáktól, humortól. S remélem, a két nőalak története nem csak kellemes perceket okoz a közönségnek, hanem kicsit magukat is látják bennük, s gondolatokat is ébreszt a sorsuk. Persze minden este más egy kicsit, mert nem csak köztünk, hanem a színpad és a nézőtér között is működik egyfajta kémia, ami új inspirációt jelent, s egyben árnyalatnyi eltéréseket is az előadások között, attól függően, hogy mit hozunk ki egymásból.

T.T. Talán azért is olyan testhezálló nekünk ez a szerep, mert mindig is eltérő volt a habitusunk, s tudtuk, hogy amit az egyikünk tud, az nem elirigyelhető, s valóban meg sem fordult a fejünkben, hogy rivalizáljunk. Már nagyon korán kialakult bennünk egy belső béke, hiszen a nagy álom, hogy színésznők lehessünk, teljesült s onnantól már azzal voltunk elfoglalva, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat, s hogy a barátságunk ne szenvedjen csorbát. Máig fontos számunkra, hogy Halász Judittal kiegészülve rendszeresen találkozzunk egy kávéra és jól kibeszélgethessük magunkat.

B.I. Berényi Gábor átdolgozása is erre épül. Nem az ellentéteket, különbözőségeket hangsúlyozza, hanem azt az életen át tartó testvéri összetartozást, ami a Szkalla lányokat jellemzi.

Mindketten szívesen mondtak igent a felkérésre, mert szeretik azt a légkört, ami a 3K-ban körülveszi őket, s igazi szeretetteljes hangulatot teremt az előkészületek és az előadás folyamán.

Vincze Mara

https://kulturkozpont.hu/esemeny/a-szkalla-lanyok/

 

Megosztás

Facebook
Email