Keresés
Close this search box.

Programok Csillaghegyen – Készíts képregényt!

Programok a Csillaghegyi Közösségi Házban, ezúttal a képregények bűvöletében!
Ide invitálunk mindenkit, aki nem mindennapi, különleges programokra vágyik, családias légkörben, kulturált környezetben. A CsKH -bizton állíthatom- az a hely, ahol minden korosztály könnyedén megtalálhatja a neki szóló lehetőségeket. Október hónapban egy három alkalmas programsorozat indul, amikor is a képregények iránt érdeklődőket várják tárt karokkal a Házban.

A képregény története

1896. október 18-án, 123 éve jelent meg a New York Journal hasábjain az első képregény. Richard Felton Outcault különös figurája, a sárga ruhába öltöztetett Yellow Kid kalandja egy egész oldalt foglalt el, nem sokkal később pedig már több kockából álló képsorrá bővült. A képregény hamarosan az amerikai lapok elengedhetetlen elemévé vált, mára pedig egy önálló művészeti ággá nőtte ki magát. Az újságok példányszámának növekedésével a képregények is egyre szélesebb olvasóközönséghez jutottak el, s tettek szert mind nagyobb népszerűségre.

Korszakok

1934-ben látott világot az első olyan képregény, amely nem néhány kockában, hanem nagy terjedelemben, önálló füzetben követte nyomon a hősök kalandjait.
A képregények történetét négy korszakra (arany, ezüst, bronz és modern) szokás osztani.

Az aranykort fémjelzi a rendkívüli képességű Superman, a néhány évvel későbbi születésű Batman, majd Amerika Kapitány, aki a második világháború idején nem mással, mint Hitlerrel küzdött meg.

Az ötvenes évek közepétől számított ezüst korszak a Marvel Comics nevéhez fűződik, amely 1961-ben a Fantasztikus Négyes kalandjaival vált a piac kiemelkedő szereplőjévé. Ezután lépett színre Pókember, Thor, Hulk, Vasember és az X-Men.

A hetvenes évek bronz korszakában visszatértek a rémtörténetek, nagyobb szerephez jutottak a női és a színes bőrű karakterek. A filmesek is felfedezték a műfajban rejlő lehetőségekre, és a Csillagok háborúja, illetve a Cápa című sikerfilmek hatására képregények felé fordultak új témákért. Ebből persze mind a filmes, mind pedig a képregény iparág gazdagon profitált.
Egy ideje pedig már a nagy költségvetésű képregény-adaptációk korszakát éljük.

Készíts képregényt a Csillaghegyi Közösségi Házban!

Programok a képregények rajongóinak örömére a Csillaghegyi Közösségi Házban.
Hegedűs Márton képregénykészítő, grafikus, animációs rendező 3 alkalmas előadása a képregények bűvöletében, először október 6-án 15 órától!
A tanfolyam célja, hogy a résztvevők minél jobban megismerjék a képregény sokszínű és izgalmas műfaját.  Bárkinek érdekes lehet, de olyanokat is szívesen látnak, akiket komolyabban is érdekel a műfaj, akik szeretnek, és valamennyire tudnak is rajzolni vagy történeteket írni, kitalálni.

https://kulturkozpont.hu/esemeny/keszits-kepregenyt/2019-10-06/

Megosztás

Facebook
Email