Keresés
Close this search box.

Programok Óbudán – Ars Sacra Fesztivál

Programok Óbudán, a lélek magasztos tiszteletére, a minőségi kikapcsolódás és a valódi kultúra jegyében!

Ars Sacra Fesztivál

Idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Ars Sacra Fesztivál. Az ország első szakrális művészeti ünnepségsorozata határon innen és túl várja lélekemelő, ingyenes programokkal az érdeklődőket. 2010-ben az Óbudai Kulturális Központ is felkérést kapott a részvételre. Azóta is rendszeresen, több helyszínen, nívós programokkal vesz részt a rendezvénysorozatban.
A már európai védettséget is élvező piros angyalkák ismét a zsidó-keresztény kultúrkörhöz kapcsolható művészeti értékeket hirdetik. S emellett természetesen az eseményhez csatlakozó programokat is népszerűsítik.

Pilinszky szerint: „A művészet (…) nem más, mint áttörni a tényeket és eljutni a valósághoz.”
Ez annyit tesz a szakrális művészet fogalommeghatározásának tükrében, hogy „nem a hallható és látható megtapasztalásokra kell koncentrálnunk. Hanem arra, ami egy festmény, egy zenemű, egy vers, egy táncelőadás mögött rejtőzik. Mindarra, ami láthatatlan”.

A Fesztivál célja

Az Ars Sacra Fesztivál célja egyrészt a szakralitást világi környezetbe helyezni. Másrészt a hagyományt újfajta köntösben ábrázolni, valamint a kortárs szakrális műveket klasszikus környezetben szemléltetni. De ezek mellett a Fesztivál kiemelt feladatának tartja többek közt a kortárs fiatal művészek felkarolását, egymás közötti párbeszédének elindítását. Továbbá együttműködésük szervezését, pályaműveik bemutatását, szakrális művészeti és kulturális események szervezését.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önszántukból társulnak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, megannyi galéria és művész.
2010-ben az Óbudai Kulturális Központ is felkérést kapott a részvételre, s azóta rendszeresen, több helyszínen, nívós programokkal vesz részt a rendezvénysorozatban. Óbuda-Békásmegyer csatlakozásával azt a nemes feladatot teljesíti, hogy összefogja a kerületi Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó programokat szervező kulturális intézményeket.

Ars Sacra Fesztivál 2019. szeptember

Idén a Békásmegyeri Közösségi Ház nyitja a kerületi programok sorát. E helyütt a nagy múltú Kincső Néptáncegyüttes és az őket kísérő Naszály zenekar műsorában gyönyörködhet a közönség. A Csillaghegyi Közösségi Ház izgalmas homokkővel készült képekkel készül az eseményre. A San Marco utcában pedig kortárs házioltárok, szakrális művek, valamint kedves gyerekműsor várja az odalátogatókat.
A kiállításokat, változatos műfajú koncerteket, irodalmi előadásokat, gyerekprogramokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

A programokról bővebben a III. kerületi intézményekben kihelyezett műsorfüzetekben, illetve a következő oldalakon tájékozódhatnak:

https://ars-sacra.hu/index.php

https://www.facebook.com/arssacrafeszt/

Megosztás

Facebook
Email