Keresés
Close this search box.

Rendezvények a hagyományőrzés jegyében.

Hétvégi rendezvények családias környezetben, a hagyományok, a kultúra és a vidámság jegyében! Mindezeknek pedig a Csillaghegyi Közösségi Ház ad otthont, ahol a szervezők ezúttal színes hagyományőrző programmal készülnek. Céljuk a néphagyományokat egy kicsit közelebb hozni az összes korosztály számára.

Szent Mihály-nap

Szeptember 29. Mihály napja. Ez a nap pásztorünnep, valamint Szent Mihály arkangyal ünnepe. Az egyház e napon Szent Mihály arkangyal megjelenésére emlékezik. Ez alkalomból gyakoriak a különböző hagyományőrző rendezvények, búcsúk. A Csillaghegyi Közösségi Ház szervezésében  tradicionális családi rendezvény várja mindazokat, akik szeretnek a szabadban, együtt, közösen kikapcsolódni.

Hagyományok

Szent Mihály napja az egész magyar nyelvterületen a gazdasági év nevezetes fordulópontjának számított, és a pásztorszerződéseknél nagy szerepet játszott. A hagyomány szerint ezen a napon hajtják be a legelőről az állatokat a téli szálláshelyre.
Időjárásjósló napnak is tartották, mert ha Mihály itt találja a fecskéket, akkor  kellemes meleg  ősz várható.  A pásztorok az állatok viselkedéséből jósoltak az időjárásra. Ha Szent Mihály éjszakáján a juhok vagy a disznók összefeküdtek, hosszú, erős telet vártak, ellenkező esetben enyhét.
Azt mondják: „Szent Mihály lova deres, behozza a telet!”
Szeptember 29. után már nem kell a fűnyírót használnunk, állítólag ekkortól  nem nő a fű, mondják is: „Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehetne kihúzni a füvet,” vagy „Szent Mihály-nap után egy icce víz, két icce sár.”
E napra női munkatilalom is vonatkozott. Azt tartották, hogy aki ilyenkor mos, annak kisebesedik a keze, ha pedig ruhát tereget, egész évben dörögni fog a háza felett az ég.

Miért a Csillaghegyi Közösségi Ház?

Szeptember 28-án 16 órától a Csillaghegyi Közösségi Házban hagyományőrző Mihály-napi programok várják a látogatókat. A finomságok kedvelőinek lehetőségük nyílik belekóstolni a halászléfőzés rejtelmeibe. A táncoslábúakat táncház várja, az ifjabbakat pedig mesejátékkal örvendeztetik meg a szervezők.
Látogassanak hát ki, ha tehetik!

Megosztás

Facebook
Email