Keresés
Close this search box.

Rendezvények a hagyományőrzés jegyében

Hétvégi rendezvények családias környezetben, a hagyományok, a kultúra és a vidámság jegyében: igen, ez mind Óbuda! Azaz, hogy egészen pontos legyek, a Békásmegyeri Közösségi Ház, ahol a szervezők ezúttal színes hagyományőrző programmal készülnek. Céljuk, hogy egy kicsit még színesebbé varázsolják ezt a gyönyörű tavaszt bármely korosztály számára.

Szent György-nap a Csobánka téren

Sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjártók, vándorlegények és utóbb a cserkészek patrónusa volt. Legendája szerint legyőzi a sárkányt és kiszabadítja a fogságból a királylányt. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja.

A rómaiak e napon ünnepelték Paliliát, amely pásztorünnep volt. Ezen a napon a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

E hagyomány továbbélése látható a hazai állattartás szokásaiban is. Az állatok Szent György napi első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. Füstöléssel igyekeztek távol tartani a rontást.

Ez alkalomból kerül megrendezésre egy rendkívül sokszínű Szent György napi program kavalkád, április 27-én 14 órai kezdéssel Békásmegyeren, a Csobánka téren!

A pompás programkínálat a következő:

14.00–18.00 Triola Kreálda játszóház – Ügyességi játékok, kézműveskedés kicsiknek és nagyobbaknak.

14.00–18.00 Az Óbudai Felelős Gazdi program keretében kutyás programokkal várjuk a nem kutyás lakókat éppúgy, mint a felelős kutyatartókat.

15.00 Gólyalábas hangoskodás sárkányos felvonulással

15.30 Veronaki – Libabál koncert

16.45 Szent György és a sárkány – Interaktív mese és játék a Netz produkcióval.

17.30 EB OVO kutyás bemutató

18.00 Cimbaliband és Danics Dóra koncertje

Rossz idő esetén a programokat a házban tartják meg.

A szervezők minden kedves érdeklődőt várnak sok szeretettel!

Megosztás

Facebook
Email