Keresés
Close this search box.

Rockabilly dili Csillaghegyen

Pörgős szoknyák, pomádés sérók és szenvedélyes szerelmek! Különleges időutazásra várja vendégeit a Csillaghegyi Közösségi Ház Zenél a mozi sorozatában. A legendás rockabilly korszakot idézik meg, szokás szerint egy filmmel és utána egy fergeteges koncerttel.

A rockabilly az egyik legkorábbi és legmeghatározóbb rock ‘n’ roll zenei műfaj, amely az 1950-es évek Amerikájában kelt életre, és  eredeti megalkotója, Elvis Presley uralta. Megjelenése jelentős befolyással volt a későbbi rockzenére és popkultúrára is. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején a rockabilly feltámadt, és a mai napig megmaradt különleges szubkultúraként. E zene hallatán nincs az a láb, mely ne mozdulna ütemre, tempója és hangulata ellenállhatatlan.

Jerry Lee Lewis, Roy Orbison, Johnny Cash, Buddy Holly voltak Elvis után a műfaj felejthetetlen képviselői. Magyarországon a korszak újraéledése idején, a 80-as években Komár László, Fenyő Miklós és a Hungaria  zenekar vitték a műfajt, majd a 2000-es években a Mystery Gang népszerűsítette a szubkultúrát. Annak ellenére, hogy ez a stílus rétegzenének számít, több fesztiválja is van Magyarországon, pl. Los AnGyenes, Pick Up Drive romhányi amerikai autó és rockabilly fesztivál.

A rockabilly műfajnak a ruha és hajviselet fontos részévé vált. Az Egyesült Királyságban leginkább a Teddy boy kinézetet preferálják, amíg az Egyesült Államokban főleg a greaser kinézet van divatban. Mindkét öltözködési stílusra jellemző a barkó, a szűk felhajtott szárú farmernadrág, a vastag talpú creeper cipő, különböző övcsatok, és az Elvis frizura, amelyet a waxhoz hasonló krémszerű pomádéval fésülnek be. A motoros bőrdzsekinek a hőskokrban gyakorlati haszna is volt, mert a greaserek gyakran motoroztak. Kedvenc szórakozásuk volt egy bizonyos táv oda-vissza megtétele, mielőtt lefutna az általuk választott szám a zenegépben.

Jókislányoknak a bőszoknyás ruha és a tűsarkú cipő a kívánt rockabilly viselet. A tűsarkút kiválthatja a balerina cipő is, ami jó hír azoknak, akik járni sem nagyon tudnak a magassarkú cipőben, nemhogy táncolni! A rosszlány stílus szűk farmert, tornacipőt kíván és persze mindkét stílusnál elengedhetetlen az ellenállhatatlanul lengedező lófarok.

Február 29-én 18.00 órakor az est első részében vetített filmben, a legendás és feledhetetlen Cry-babyben meg is csodálhatjuk a rockabilly stílusjegyeket, és ezt nem más fogja megmutatni, mint a nők bálványa, Johnny Depp. Az 1990-ben bemutatott musical-vígjáték főszereplője Wade „Cry-Baby” Walker a leghidegebb, legkeményebb fickó a baltimore-i középiskolában. Képes arra, hogy egyetlen könnycseppet görgessen végig az arcán, és ezzel minden lányt meg tud őrjíteni, különösen Alison Vernon-Williamst. A gyönyörű és gazdag lány hamarosan Cry Baby rocker-bandájához csapódik és máris magáénak érzi a rockabilly zenét és életstílust

A kultfilmet aki már látta, biztosan boldogan újra megnézi, aki pedig még nem látta, annak itt az idő, hogy bepótolja a hiányosságot. És ha már a mozival hangulatba jöttünk, akkor rádob még az estére a Sonny and his Wild Cows egy fergeteges rockabilly koncerttel. Long Tall Sonny azaz Mr. Rhythm-and-blues Európa legfigyelemreméltóbb autentikus rhythm-and-blues énekese, gitárosa, aki a műfaj eredeti, 40-es, 50-es évekbeli formáját népszerűsíti. 1998 óta játszik színpadon. 2000-től négy éven keresztül Charming Marty szájharmonikással adtak nagysikerű koncerteket. 2002-ben alakult saját zenekara Sonny and his Wild Cows és azóta is töretlen lelkesedéssel táncoltatják meg a műfaj kedvelőit.

Jegyek válthatók előzetesen honlapunkon, vagy a jegy.hu oldalon, illetve személyesen a Csillaghegyi Közösségi Házban.

 

 

 

Megosztás

Facebook
Email