Keresés
Close this search box.

Selyemidő

Selyemidő

 

A selyem különleges anyag, már csak nevének kimondása is kellemes érzetet kelt. Érintése életre kelti érzékeinket. A selyemre festett képek már csak ezért is egyedülállóak, hiszen egészen sajátos a képi világuk: a színek kavalkádja a selyemfényen még szikrázóbb és szívhezszólóbb lesz. A mai kor különösen kívánja a szépségben való feloldódás lehetőségét, hogy egy-egy pillanatra kiszakadhassunk a valóságból, hogy egy szebb és színesebb dimenzióba jussunk.

Csurák Erzsébet selyemművész sajátos képi világa és individuális kifejezésmódja nem sorolható a jelenkor művészeti áramlataiba. Csak a rá jellemző „selyemúton” halad és mutatja meg teremtett mikrokozmoszát. Lírai és expresszív dekorativitással készült képeinek erőteljes színvilága és formanyelve saját belső világába kalauzolja nézőit.

Az idő ritmusa című kiállításon bemutatott kollekció az alkotó szubjektív élményvilágából épül fel. A művész kísérletet tesz arra, hogy alkotásaiban kérdéseket és válaszokat találjon az életben „elveszett idő hiánya” és a „megélt idő” jelenléte közötti bonyolult kontextusok értelmezésére. A képi ábrázolásban erős figuralitás váltakozik az organikus, geometrikus formavilág jegyeit felmutató színes horizonton, de teret nyernek a selyem és merített papír ötvözéséből született kísérletek, ugyanúgy, mint a nagyméretű, történeteket elmesélő különböző selyem technikával készült munkák. A művésznél megfigyelhető a csak rá jellemző reflektálás a világ dolgaira, munkáiban egy saját univerzum belső történései elevenednek meg a szemlélő számára.

Csurák Erzsébet Sajószentpéterről indult, már gimnáziumi éveiben résztvevője volt Tokajban annak az alkotótábornak, ahol a hetvenes évek kiemelkedő szellemi képviselői dolgoztak együtt. Ez a közeg olyan szabad szellemi színtér volt, amely meghatározó értékeket és élményeket adott művészi útjához. 1982-ben szerzett rajztanári diplomát, majd 1992-ben selyemfestészeti tanulmányokat folytatott Bécsben, a Kronsteiner Haus Művészeti Iskolában. 1993 óta szerepel különböző kiállításokon, galériákban, 1997-ben részt vett Győrben, a Mediawave fesztiválon. 1998-ban létrejött első egyéni kiállítása a győri Zichy-palotában, majd 2010-ben újabb önálló kiállítással mutatkozott be a győri Városi Művészeti Múzeumban. 2011-ben a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt önálló tárlata a fővárosban.

Alkotómunkája mellett Győr város kulturális életének is aktív részese volt, a Győri Fesztiváliroda igazgatójaként, de szabadidejében szervezőként részt vett a Mediawave fesztiválban és a Művészetek Völgye stábjában. 1999 óta óraadóként oktat a Nyugat-magyarországi Egyetem győri karán. 2004-ben címzetes főiskolai docens címet adományoztak számára. Az utóbbi években újra előtérbe került életében a selyemfestés, pedig több mint tíz évig nem foglalkozott vele, csupán fejben. Meglátása szerint egy érési folyamaton kellett, hogy végigmenjen: belső folyamatokon és az idő kamráin, hogy végül megalkothassa egyéni világát az elveszett és megélt időröl.

Csurák Erzsébet – Az idő ritmusa című kiállításának megnyitója 2021. december 10. 18.00 órakor lesz az Óbudai Kulturális Központ San Marco Galáriájában. A kiállítást megnyitja: Dr. Kacsuk Péter professzor, műgyűjtő. Fellép: Sári Évi – énekes-, színésznő, zongorán közreműködik: Harmati Máté

A kiállítás január 28-ig, hétköznapokon, 9.00–16.00 óráig ingyenesen látogatható a ház nyitvatartási idejében, a programok függvényében.

www.kulturkozpont.hu

Megosztás

Facebook
Email