Keresés
Close this search box.

Szent György-nap

Sárkányölő Szent György évszázadokon át a lovagok, lovas katonák, fegyverkovácsok, szíjártók, vándorlegények és utóbb a cserkészek patrónusa volt. Legendája szerint legyőzi a sárkányt és kiszabadítja a fogságból a királylányt. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja.

A rómaiak e napon ünnepelték Paliliát, amely pásztorünnep volt. Ezen a napon a pásztorok kiseperték az istállókat; meghintették vízbe mártott babérágakkal, a szalmatűz füstjével megfüstölték magukat s jószágukat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

E hagyomány továbbélése látható a hazai állattartás szokásaiban is. Az állatok Szent György napi első kihajtásához számos hiedelem és szokás fűződött. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. Füstöléssel igyekeztek távol tartani a rontást.

Ez alkalomból kerül megrendezésre egy rendkívül sokszínű Szent György napi program kavalkád, április 21-én 14 órai kezdéssel Békásmegyeren, a Csobánka téren!

A pompás programkínálat a következő:
14.00 – 18.00 Vándorjátszóház
15.00 A Kiskalász zenekar Tavaszköszöntő koncertje
16.15 Szent György és a sárkány – A Trambulin Színház képes-bábos előadása
17.15 A Fresco Bello Zászlóforgató és Zászlódobáló Csoport produkciója
18.00 Herczku Ági és a Banda koncertje

A szervezők minden kedves érdeklődőt várnak sok szeretettel!

Megosztás

Facebook
Email