Keresés
Close this search box.

Szent Mihály-napi mulatság 2017

A katolikus hagyomány szeptembert, Szent Mihály havának tartja, s 29-ét szokás Szent Mihály napjának nevezni, mely a betakarítás, az őszi munkák befejezése is egyben. Ilyenkor kezdődött az esküvői szezon, s tartott Katalin napjáig. Ha esküvő nem is lesz a Csillaghegyi Közösségi Házban, vigalomnak nem lesz híján a látogató.

Jó látni, hogy évek óta egyre többen érzik fontosnak, hogy gyermekeikkel is megismertessék a hagyományos ünnepeket és az azokhoz kapcsolódó szokásokat. A heti munka után igazi kikapcsolódásnak számít, ha nem a technika révén ápolják a baráti kapcsolatokat az emberek, hanem személyesen, s ezt még megfejelik azzal, hogy felidézik a végtelenül gazdag és sokszínű népművészetünk, népi hagyományaink kincseit. Jó alkalom ez arra, hogy megtanuljuk és tovább örökítsük miként is ünnepelhetünk úgy, hogy az egyszerre legyen haszon és szórakoztató.

A nap alaphangulatát már délelőtt megalapozzák az Óbudai Piknik műsorai, melyekből bőven jut a közösségi ház udvarára is. A zárt udvaron ugyanis nagyobb biztonságban vannak a gyerekek, ezért itt zajlik a lufihajtogatás a kézműves foglalkozások és itt játszhatnak a kicsik a nagyszülők kedvenc játékaival. A modern kort pedig a drónos robotika képviseli. S ahogy az már lenni szokott ez a kicsik és a felnőttek számára egyaránt vonzó lesz, hiszen a múlt felelevenítése ugyanolyan izgalmas, mint testközelből látni a mai, modern technika sokoldalúságát. S hogy a szellem mellett a test is táplálékhoz jusson, arról a bográcsozás gondoskodik, no meg az édes meglepetés, amiről többet én sem árulhatok el.

A Szent-Mihály napi program 16 órakor kezdődik halászléfőzéssel, a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja jóvoltából, akik évek óta visszajáró vendégei a rendezvénynek, s lassan már minden látogató elleste a fantasztikus ízű halászlé receptúráját tőlük. S hogy ne kelljen aggódni a felesleges kalóriák miatt, amit a tésztás bajai finomság elfogyasztása jelent, pláne, ha friss, puha kenyeret is esznek hozzá a kóstolók, arról a családi táncház gondoskodik. A Göncöl Néptáncegyüttes ugyanis táncba visz kicsiket, nagyokat egyaránt. A vigasságból nem marad ki senki sem, akiben parányi vállalkozó szellem van, hiszen Csiki Katalin és Csiki Gergely vezetésével bárki elsajátíthatja az alapokat, Paár Julcsi pedig az őszi ünnepkör dalait tanítja meg a közönségnek. S ha a kisebbek az estebéd után pihenni mennek is a felnőttekre még vár egy táncházi program, mely végül szabadtáncban, igazi ünnepi mulatozásban teljesedik ki, amihez Csernók Klára és barátai szolgáltatják a talpalávalót.

Érdemes eljönni a Csillaghegyi Közösségi Házhoz, mert – ahogy a fentiek is bizonyítják – rendkívül színes és gazdag program vár a családokra egész nap. Használják ki a lehetőséget, hogy még a szabadban tölthetnek el egy vidám napot!

Megosztás

Facebook
Email