Keresés
Close this search box.

Tisztikereszt lólépésben

Csom István olimipiai bajnok sakknagymester állami kitüntetést kapott

„Egyórai sakkban, öcsém, átéli az ember egy igazi csatának minden forgását, minden tüzét.”

/Gárdonyi Géza/

 

Szeretettel gratulálunk Csom István olimpiai bajnok sakkozónak, nemzetközi sakknagymesternek a magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetéshez!

Csom István még nem járt iskolába, mikor a sakkban már jeleskedet. 1963-ban sakkmester, ’67-ben nemzetközi mester, ’73-ban nagymesteri címet szerzett. Kilenc sakkolimpián játszott magyar színekben, csapatban és egyéniben az arany- és ezüstérmet egyaránt megszerezte. Legmagasabb Élő-pontszámát, 2545 pontot 1989-ben érte el. Emellett kiemelkedő sakkszakírói, sikeres versenybírói és edzői pályafutást is magáénak tudhat.

Csom Istvánnak köszönhetjük a Széchenyi Sakk Szimultán ötletét. Az Óbudai Széchenyi Kör sakk szimultánnal tisztelgett Széchenyi István emléke előtt, aki maga is nagy sakkozó hírében állt. A szimultánt Csom István a Széchenyi emlékév alkalmából, a hagyományteremtés ötletével rendezte meg az Óbudai Kulturális Központban, 2016 tavaszán. A versenyen 20 táblán, 20 partnerrel – köztük profikkal és amatőrökkel, híres és civil játékostársakkal – játszott egymaga szimultán, tehát egyidejűleg!

Őszintén bízunk benne, hogy ez a hagyomány is folytatódhat majd, a következő évek során is. Csom Istvánnak pedig még egyszer szeretettel gratulálunk a rangos elismeréshez és további jó egészséget, örömteli éveket kívánunk!

Megosztás

Facebook
Email