Keresés
Close this search box.

Új ház, új formáció

Igaz a mondás, miszerint nincsenek véletlenek, mert mi más is magyarázná, hogy az Óbudai Kulturális Központ 42 éve átadott épülete és az 1981-ben megalakult underground zenekar egy időben újult meg? Így felfoghatjuk egyfajta közös ünneplésnek is az Európa Kiadó október 21-ei koncertjét.

Akik figyelemmel kísérték az Európa Kiadó működését, azok számára nem meglepő a változás, hiszen pályafutása során többször is előfordultak tagcserék.

Vannak olyanok a zenekarban, aki hosszan részt vettek a munkában, majd egy időre máshol zenéltek, aztán újból visszatértek, s olyanok is, – ők vannak kevesebben – akik csak egy rövidebb időt töltöttek velük. Mindig is rugalmas forma jellemezte a zenekart. Megalakulásukat követően rövid idő alatt a hazai alternatív rockzenei élet meghatározó zenekarává lettek. A dalok szövege hűen tükrözte az adott kort, de sohasem igazodtak divathullámokhoz, trendekhez, nem álltak be a sorba.

A változásokat többnyire az indokolta, hogy szükségük volt új inspirációkra, friss zenei ötletekre. Az új felállás pedig ezt a vérátömlesztést biztosította számukra. Így nem fásultak el a tagok, s mindig tudtak új színt, mondandót vinni a dalokba is. Mivel ezeknek a változásoknak a közönség volt az egyértelmű nyertese, többnyire jól fogadták a megújulást.

A legutóbbi lemezükkel lezártak egy korszakot, s bár még a turné részei a dalok, már készülnek az újak. Ahogy a természet is örökös körforgásban van, úgy változnak időről időre ők is.

Ilyenkor óhatatlanul frissül a rajongótábor is, hiszen nem vagyunk egyformák, s egy kor után már a közönség egy része jobban kedveli az állandóságot, kiszámíthatóságot. Mások viszont szívesen tartanak lépést a változó világgal és szeretik az újdonságot.

Nincs okuk aggodalomra, mert ilyenkor mindig sok fiatal csatlakozik a közönséghez, ami igen pozitív dolog. A közönségük mindig is az emberi érzékenység mentén szerveződött, a nyitottság inspirálta, nem a generációkhoz kötődött, s nincs ez másként ma sem.

Óbuda, mint koncerthelyszín, jó előjel a zenekar életében, mert a 80-as években két legendás sikerű koncertet is tartottak a Zichy kastélyban. Az egyik koncert felvételre is került, s ebből később kazetta majd CD is készült, amit a zenekar és a közönség kedvelt, s máig is sokakban él az emléke.

Az Óbudai Kulturális Központ színháztermében lesz a koncert, ami azért érdekes, mert ritkán játszanak ültetett közönség előtt. Ők is tartogatnak meglepetést, a frissen újjávarázsolt házat stílusosan, egy új számmal ünnepelik, amit itt adnak elő először, de meglepetésről többet már tényleg nem illik elárulni.

A megújult Európa Kiadóban Menyhárt Jenő énekes- gitáros-igazgató és a korábbi felállásból már ismert Gyenge Lajos dobos mellett a leginkább a Kistehén zenekarból ismerős Bujdosó János gitározik, a Puszi zenekar alapítója, Tóth Zoltán basszusgitározik – ő a nyolcvanas években már kétszer is volt az Európa Kiadó tagja –, valamint a Ladánybene 27-ben is zenélő Kálmán András billentyűzik.

Mindenkit szeretettel várunk! Legyenek szemfülesek, mert mindig a legjobb helyek kelnek el elsőként!

 Vincze Mara

https://kulturkozpont.hu/esemeny/europa-kiado-koncert/

 

Megosztás

Facebook
Email