Keresés
Close this search box.

Színház, mámor, szerelem – Varsói melódia

Színház a szerelem jegyében! Minőségi programok, kulturált környezet, felhőtlen kikapcsolódás… igen, ez mind a Kaszásdűlői Kulturális Központ, ahol a szervezők ezúttal egy valódi színházi csemegével készültek a színház kedvelő kedves nézők megörvendeztetésére.

Varsói melódia – A darabról

Az 1966-ban íródott Varsói melódia, minden bizonnyal témájából adódóan, Leonid Zorin egyik leghíresebb, és mind hazájában mind pedig külföldön a legtöbbet játszott munkája, melyet gyakran „a szerelem himnuszaként” aposztrofálnak. Ez a csodálatos, lélekig hatoló kétszemélyes színházi darab egy magával ragadó, bánatosan szép szerelmi történet, amely az 1940-es évek Szovjetuniójában játszódik.
Az emberiség drámairodalmának legtöbbet játszott darabjai közül talán azok a legszebbek és leghatásosabbak, amiknek középpontjában a fájdalmas, gyötrő szerelem áll. Zömükben értelmetlen, rövid távú emberi parancsok választják el egymástól a szerelmeseket, akiket pedig a legmagasabb szintű, soha el nem múló isteni törvény rendel egymás mellé.

A történet

A Varsói melódia történetében egy orosz fiú és egy lengyel lány egymásba szeret. Ám az ötvenes évek Szovjetuniójának rideg törvényei tíz hosszú évre elszakítják őket egymástól. A Moszkvában tanuló lengyel lány és a szovjet háborús hős házassági kérelmét elutasítják, és tíz évvel később, amikor újra találkoznak, már mindketten házasok. Ott vannak ők ketten Varsóban, két házas ember, akik még emlékeznek egykori érzelmeikre. Vajon volt-e akkora szerelem az azóta megkötött házasságok kiváltó oka, amit ők éreztek egymás iránt?
További tíz év elteltével sodorja őket ismét egymás elé az élet. Két, immáron elvált ember találkozik újra. A szerelemnek azonban már csupán az emléke él.
Van ennek a darabnak néhány kulcsszava. Talán a legsúlyosabb közülük a félelem. Az éppen csak véget ért háború utáni első békeévekben Helga bűbájos pimaszsága mögött ott a félelem, hogy Moszkvában, lengyelként nemcsak idegen – de ugyanakkor talán még gyűlölt ember is. Ami mögött alapvetően a lengyelek hagyományos -és nem éppen megalapozatlan ellenszenve rejtőzik, az egykori gyarmatosító oroszok iránt.

Helgát, a darab női szereplőjét Tompos Kátya alakítja, aki maga is kettős gyökerű: anyai ágon orosz származású. Míg Viktor szerepében Adorjáni Bálint meggyőző alakítását láthatják a színház kedvelő kedves nézők. Akinek pedig szívügye a színház, annak bizony kihagyhatatlan a Varsói melódia megtekintése. Ajánljuk hát jó szívvel.

Tehát szeptember 21. 19 óra. Varsói melódia, a Kaszásdűlői Kulturális Központ műsorán.
A jegyek ára egységesen 2200 Ft, melyek megvásárolhatóak itt, valamint Kaszásdűlői Kulturális Központ jegypénztárában, nyitvatartási időben.

Megosztás

Facebook
Email