Keresés
Close this search box.

VI. Márton napi Országos Makett kiállítás és vásár

Ha Márton nap, akkor makett

Mivel ez már a hatodik alkalom, hogy a repülő-makettezés szerelmesei a Békásmegyeri Közösségi Házban adnak egymásnak randevút, nyugodtan nevezhetjük hagyománynak.

Idén a kiállítás témáját a magyar repüléstörténet kiemelkedő alakjai, repülőgép tervezők, tudósok, pilóták adják. Őket egy impozáns tabló kiállításon mutatják be a rendezők. A fűszert az RC tankok bemutatója jelenti a programban.

Márton napján a színházterembe költöznek a legszebb repülő-makettek, az előtérben tornyokban állnak a – még dobozba zárt – méretarányos csodák, hogy aztán, talán a karácsonyfa alatt okozzanak örömet gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Ez ugyanis egy olyan hobbi, hogy azt ne mondjam mánia, ami többnyire apáról fiúra száll. Ám az építésig hosszú az út. Műanyag kisrepülővel kezdődik, reptér- és repülőnap látogatással folytatódik, s közben az újonc megtanulja felismerni a géptípusokat, egyre ügyesebben illeszti, ragasztja egymáshoz az alkatrészeket, míg végül eljut a dioráma készítéshez is. Közben pedig olvas, rajzol, és talán már arról álmodik, hogy egyszer egy igazi gép pilótája lesz.

Ehhez az induló készletet, az ihletet bőven megtalálja a kiállításon és börzén, a Csobánka téren. S aki csak kíváncsi az sem unatkozik, igazi családi program ez egy ilyen borongós novemberi hétvégén, ahol az érdeklődő minden kérdésre választ kap, mert az emeleti termekben tapasztalt makettezők, és a repülés szerelmesei tartanak előadásokat, kötetlen beszélgetéseket.

Idén is lesznek díszvendégei a rendezvénynek. Szombaton13 órától Szabó „Topi” Zoltán, a Magyar Légierő nyugállományú őrnagya, aki 2003-ban, az angliai Fairfordban rendezett repülőnapon, MIG 29-es gépével maga mögé utasította a nyugati világ legmodernebb vadászgépeivel repülő sztárpilótáit. Ő már visszajáró vendégnek számít a Csobánka téren, akárcsak Magó Károly repüléstörténész, roncskutató, aki vasárnap 11 órakor A magyarországi roncskutatás és hadisír gondozás címmel tart majd előadást.

S aki jó viszonyt ápol Fortunával, az akár meg is nyerheti az ajándékot, mivel a látogatók a belépőjegyek mellé szavazólapot és egy nyereménylapot is kapnak, melyeket kitöltve sorsoláson vehetnek részt. Látogatóink között az idén is értékes utazási nyereményeket – utalványokat sorsolnak ki. A legszebb makettek készítői oklevelet, maketteket és repülőnapra szóló utazásokat nyernek. Sorsolás: vasárnap 14 órakor!

                                                                                   Vincze Mara

https://kulturkozpont.hu/esemeny/vi-marton-napi-repulomakett-kiallitas/2017-11-11/

Megosztás

Facebook
Email